De danske rensningsanlæg udleder store mængder af kunstige sødemidler fra sodavand og andre lightprodukter ud i vores vandløb og farvande, og der er ingen øvre grænse for hvor meget vi må udlede. Forskere frygter at midlerne kan ændre de vandlevende dyrs adfærd.
Spildevandet fra de kommunale renseanlæg indeholder store mængder kunstige sødemidler, som aspartam, sukralose og cyclamat. Det viser en ny undersøgelse af spildevandet,, som Aarhus Universitet har foretaget i de nordiske lande, skriver det uafhængige nyhedsmedie Videnskab.dk.
Seniorforsker ved Aarhus Universitet med speciale i økotoksikologi Jakob Strand, frygter at sødemidlerne kan få fisk og andre vandlevende organismer til at ændre adfærd, da spildevandet urenset løber direkte ud i naturen.
At problemet skal tages alvorligt, viser en svensk undersøgelse med al tydelighed. En krebs blev udsat for sødemidler i vand og ændrede straks adfærd og begyndte at lede efter føde, da den kunne smage sødestoffet i vandet. Bekymrende udtaler seniorforskeren, ” jeg kunne godt forestille mig at dette ville have en tilsvarende effekt på fisk, og vi har måske ikke set det sidste endnu, for muligvis kan dette også have en forvirrende effekt også, således fisken ikke kan finde vej til sine ynglesteder igen.”
Hjælpen syntes måske indenfor rækkevide, da de danske fødevaremyndigheder godkendte en plante, som erstatning for de kunstige sødemidler. En plante hvis egenskab er, at den opleves 450 gange sødere end sukker.
Men måske vil det mulige problem forsvinde af sig selv. I 2011 godkendte de danske fødevaremyndigheder nemlig brugen af planten Stevia, der indeholder forbindelser, der opleves 450 gange sødere end sukker. Dette naturlige sødemiddel vil ikke have samme negative effekt på miljøet, som de kunstige sødemidler og dyrkningsmæssigt er der heller ingen problemer med syntetiske stoffer, da den er naturligt forekommende.