Video – Brændstofbesparende fartøj sejler på luftbobler

Video – Brændstofbesparende fartøj sejler på luftbobler

Skib på luftbobler sejler både bedre, hurtigere og billigere end katamaran og Hovercraft samt hydrofoilbåde.
Den teknologiske udvikling med stadig hurtigere og mere brændstofbesparende båd-konstruktioner og teknikker, der er gået over udviklingen, fra flerskrogsbåde med mindre skrogkontakt og dermed mindre friktion i vandet, og over til Hovercraft både, hvor fartøjet nærmest svæver på en luftpude, henover vandoverfladen, ligeledes med et minimum at vandmodstand og over til hydrofoilbåde, der nærmest løfter sig ud af vandet, med et bæreplan monteret under båden, igen for at mindske vandmodstanden.

Modeltest udført i Sverige af SES Europa, viser dog, at luftbobler sendt ud gennem huller i skroget på et fartøj, kan reducere friktionen med vandet med cirka 40 procent. Dette skulle efter beregningerne give en brændstofbesparelse på ikke mindre end 30 procent, selv ved en hastighed på mellem 30 og 35 knob. SES Europa har i nogle år nu, arbejdet med udvikling og patentering af skrogudformningen og luftsystemet ASV (Air supportedvvessel).

Rederiet Torghattan Nord deltager i et projekt for miljøhurtig både, som blandt andet er finansieret af Innovation Norges afdeling i Buskerud og Vestfold. Udviklingen går i retning af etskrogsbåde og fartøjer i carbon med et nyudviklet propeldrev og der planlægges en prototype af et bobbeldrevet transport og passagerskib på ca. 22 meter, til fast rutefart i Rotterdam Havn allerede fra næste år.

Video – Se her, hvordan teknologien fungerer i en norsk tv-udsendelse, her nedenfor.