Er vores havmiljø overladt til sig selv?, fristes man til at spørge. For Danmark står uden et ordentligt beredskab til at håndtere havmiljøulykker, har Rigsrevisionen tidligere i år, beskrevet i en meget skarp rapport, der har påpeget adskillige og flere meget alvorlige mangler.
Men selvom risiciene for forurening på havet er store, og Danmark har været udsat for flere alvorlige hændelser tidligere, er der stadig ikke kommet en tilfredsstillende plan for, hvordan havmiljøet skal beskyttes ved en katastrofe.
Når havmiljøberedskabet ikke fungerer som det skal, får det alvorlige konsekvenser for fiskeriet i Danmark.
Hvis der opstår en havmiljøulykke, som for eksempel et olieudslip eller kemikalieforurening, kan det have ødelæggende konsekvenser for de havområder, hvor fiskene lever og yngler. Forurening kan dræbe fisk og andre marine organismer, ødelægge deres livsgrundlag og forstyrre fødekæderne. Det betyder, at fiskeressourcerne kan blive drastisk reduceret i de berørte områder. Det rammer direkte fiskeriet, hvis forureningen ikke håndteres hurtigt og effektivt. Det kan efterfølgende tage år at genetablere det marine økosystem.
Forældet udstyr og skibe
Hidtil har Forsvarsministeriet haft ansvaret for havmiljøbe-redskabet, som består af blot fire forældede miljøskibe, der allerede i 1996 blev vurderet som utilstrækkelige. I flere år har man været klar over, at skibene er for gamle og ikke kan håndtere de opgaver, de er pålagt. Forsvarsministeriet har derfor foreslået nye skibe, men de kan først være på plads i 2032. Det betyder, at Danmark ikke har det nødvendige udstyr til at beskytte havmiljøet ordentligt i de kommende år, selv om der årligt sejler omkring 70.000 skibe gennem de danske farvande.
Danmark er omgivet af farvande, hvor der er stor risiko for havmiljøulykker.
En færge gik for eksempel på grund ud for Sverige i oktober 2023 og lækkede store mængder olie. Det største olieudslip i Danmark fandt sted i 2001, da et tankskib kolliderede med et fragtskib og forårsagede et udslip af 2000 tons olie i Østersøen – en katastrofe, der kostede 20.000 fugle livet.
Men til trods for advarslerne og tidligere hændelser, har regeringen ikke været i stand til at opstille et beredskab, der kan håndtere disse udfordringer effektivt. Statsrevisorerne har derfor kritiseret, at det danske beredskab ikke lever op til lovgivningen og sine internationale forpligtelser, og at det i tilfælde af miljøuheld til havs, er for langsomt til at reagere.
Trods adskillige løfter – mangler der fortsat handling
Minister for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen (V), har i flere omgange lovet, at der vil blive udarbejdet en plan for et bedre havmiljøberedskab, men på trods af dette er der stadig ikke kommet nogen konkret løsning. I januar 2024 blev det oplyst, at ministeriet ville finde løsninger på de manglende kapaciteter, og at arbejdet skulle være afsluttet i marts. Men fristen blev skubbet til sommeren 2024 og senere til september 2024, men der er fortsat endnu ikke kommet en endelig beslutning.
Rigsrevisionen finder det ikke tilfredsstillende, at arbejdet stadig ikke er afsluttet, og kritiserer, at ministeren ikke kan give et konkret tidspunkt for, hvornår en beslutning vil blive truffet. Det betyder, at risikoen for forurening på havet fortsat hænger som et usikkert trussel over Danmark, uden at der er tilstrækkelige forberedelser til at afbøde konsekvenserne.
Er Danmark godt nok rustet til at beskytte havmiljøet?
Svaret på dette spørgsmål er desværre stadig et ›nej‹. Selvom der er anerkendelse af, at der er behov for et stærkere beredskab, er den politiske vilje til at handle åbenbart ikke til stede i tilstrækkelig grad. For fiskerne, der lever og arbejder tæt på havet, er det bekymrende at se, hvordan beslutningstagning bliver udskudt, mens risikoen for miljøkatastrofer stiger.
Vi har gang på gang fået lovet en plan, men den er stadig ikke blevet gennemført. Det er på høje tid, at politikerne tager ansvar og sørger for, at Danmark har et havmiljøberedskab, der virkelig kan beskytte både vores kystlinje og det marine liv, som er afhængigt af et sundt havmiljø. Det er derfor afgørende, at Danmark får styr på beredskabet. Uden et fungerende beredskab stiger risikoen for store miljøkatastrofer, der kan ødelægge fiskebestandene og gøre det svært for fiskerne at tjene til livets opretholdelse. Fiskeriet er stærkt afhængigt af et sundt havmiljø, og uden det rette beredskab står fiskerne overfor en usikker fremtid.
Rigsrevisorerne rapport om Forsvarsministeriets beredskab til at bekæmpe olie- og kemikalieforurening af havet – Læs hele rapporten her