Koldtvands-koralrev opdaget ved flådestation Grønnedal

Koldtvands-koralrev opdaget ved flådestation Grønnedal

Det er det første grønlandske koralrev der er fundet i Sydvestgrønland. Revet er dannet af koldtvands-koraller med hårde kalkskeletter. Der findes flere arter af koraller i Grønland, men det er første gang, at man finder et rev.

Det var et helt tilfælde at canadiske forskere opdagede et rev af levende koldvandskoraller ved flådestationen Grønnedal i Sydgrønland. Forskerne på det Canadiske forskningsskib skulle tage vandprøver på 900 meter, i et område med meget strøm. Men de fik i stedet ødelagt instrumenterne, som var forårsaget af mødet med det undersøiske koralrev.

Ph.d.-studerende Helle Jørgensbye fra DTU Aqua har været med for at undersøge det nærmere. ”Vi fik nogle billeder til sidst, men første efter, at de var nær blevet tabt på havets bund, da kameraet satte sig fast et sted i dybet. Heldigvis lykkedes det at få kamerat løs igen og op til overfladen,” fortæller Helle Jørgensbye, som ikke mener det er helt uventet at finde koralrev i Sydgrønland. ”Koralrev er kendt fra landene omkring Grønland og netop ved vestkysten sørger en arm af Golfstrømmen for at havtemperaturen når op på omkring 4 grader, hvilket er varmt nok til, at korallerne kan trives. Ud over den, efter grønlandske forhold, varme temperatur, så skal koralrev også bruge stærk strøm. Begge dele findes netop ved Sydgrønland,” siger hun til slut.

Læs mere på Aqua.dtu.dk her nedenfor.