De Nordjyske mesterskaber, i brug af lokale råvarer, bliver afholdt 6. august 2016 mellem klokken 10.00 og 14.00 på Beddingkajen i Hirtshals, er en regional restaurantkonkurrence, der skal få flere danske restauranter til at bruge lokale råvarer. Konkurrencen er åben for alle og er gratis at følge, når kokkene tilbereder, serverer og bedømmes.
Ideen bag er at give danske spisesteder et stærkere lokalt udtryk og give gastronomien et løft i hele landet. Konkurrencen afholdes for anden gang i Nordjylland, hvor den afholdes i forbindelse med Hirtshals Fiskefestival.
Stor pengepræmie og en ærefulde titel
Deltagerne dyster om 20.000 kroner og titlen om at være nordjysk mester i at bruge det lokale i sin mad. Vinderen går videre til landsfinalen under Food Festival i Århus den 4. september.
Konkurrencen er åben for publikum, når der dystes i lokale fødevarer, friske fisk og kogekunst på Hirtshals Havn lørdag den 6. august klokken 10:00R11;14:00.
Deltagerne er otte af Nordjyllands bedste og mest interessante restauranter:
- Applaus i Aalborg
- Ruths Hotel i Skagen
- Bühlmanns på Scheelsminde i Aalborg
- Essens i Frederikshavn
- De2Have i Skagen
- Svinkløv Badehotel
- Fyrklit i Hirtshals
- Brøndums Hotel i Skagen
Dommerne er:
- Ole Troelsø, anmelder og madredaktør på Børsen
- Mikael Christensen, Food & Beverage manager på Musikkens Hus
- Michael Pedersen, køkkenchef på den kommende genåbnede Tabu og Can Blau
- Thorsten Schmidt, topkok og konsulent hos Malling & Schmidt
- Lars Enevold Pedersen, direktør i Visit Nordjylland
- Lars Kragelund, udviklingsdirektør hos Arcusgruppen som – laver Rød Aalborg og Gl. Dansk
Smagen af Nordjylland – og kuller på menukortet
Local Cooking-konkurrencen afholdes i forbindelse med Hirtshals Fiskefestival. Fisken vil igen i år være i fokus, men restauranterne opfordres også til at tage kontakt til deres nærmeste producenter af andre lokale fødevarer, som kan indgå i netop deres bud på årets lokale ret. De deltagende restauranter får til opgave at bruge kuller som fundament i deres Local Cooking-ret. Restauranterne bliver ud over smag og udseende bedømt på deres præsentation af retten og fortælling omkring råvarerne og deres oprindelse. De deltagende kokke og restauranter skal ikke bare lave retter baseret udelukkende på lokale råvarer – de skal efterfølgende servere retterne på deres restauranter, så gæster fra både ind- og udland får mulighed for at smage de lokale kreationer i det danske sommerland.
Læs mere på facebook, hvor deltagerne løbende bliver præsenteret
FAKTA
• Local Cooking etablerer lokale kokkekonkurrencer, hvor regionale restauranter mødes i dysten om at lave den bedste ret med udgangspunkt i lokalområdets råvarer og ingredienser
• Retten skal udelukkende bestå af råvarer, der er produceret inden for regionens grænser
• Retten skal serveres med en fortælling om råvarerne, deres oprindelse og smag
• Udstyret med en grill, havtasker og andre lokale råvarer skal deltagerne kreere en hovedret, der serveres for et mad-fagligt kompetent dommerpanel
• Efterfølgende sætter restauranterne retten på menukortet, så gæster fra ind- og udland kan smage de lokale kreationer
• Local Cooking-konceptet er født af Østdansk Turisme i samarbejde med GRO, Horesta og Grønt Center og har de seneste år kørt med stor succes i Region Sjælland
• Bag udbredelsen af konkurrencekonceptet står en partnerskabsgruppe med blandt andre Food Organisation Of Denmark, Region Syddanmark, Region Nordjylland, Region Sjælland og Region Midtjylland med støtte fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter og Erhvervs- og Vækstministeriet
• Local Cooking skal stimulere til brugen af lokale råvarer og understøtte det lokale erhvervsliv blandt både producenter og restauratører
• Tilmeldingsfrist for restauranterne var den 17. juni, og den 10. juli offentliggøres de otte udvalgte restauranter
KONKURRENCENS KRITERIER
1. Der skal udvikles en ny ret, og restauranten skal kunne fortælle en god historie om den
2. Det skal være en varm hovedret
3. Retten skal være et hovedmåltid med kuller som hovedingrediens
4. Retten skal bestå af råvarer, der er produceret 75% i Region Nordjylland. Salt, peber, eddike og olier undtaget.
5. Råvarernes geografiske oprindelse skal kunne dokumenteres
6. Sæsonens friske råvarer skal anvendes
7. Råvarerne skal leve op til fødevaremyndighedernes krav
8. Restauranten forpligter sig til efterfølgende at sælge retten som enkelt ret eller del af en menu