Hvorfor nu det. Der er da stor forskel på ørred og laks, men forklaringen er, at kineserne i årevis har fået serveret ørred som værende laks og denne praksis har kineserne nu legaliseret med at godkende at regnbueørred fremover kan sælges indenlandsk som laks.
Det skriver BBC News om nyheden i CCTV, at man nu fremover i Kina kan komme ud for, at bestiller man laks, kan der i stedet på tallerknen være regnbueørred. Uden folks viden, har det været praktiseret i årevis og ca. for en tredjedels vedkommende af alle laksebestillinger, har disse igennem årene været erstattet af regnbueørred fra Qinghai-provinsen. (Navnet Qinghai refererer til den store Qinghai-sø der findes i provinsen).
Men selvom en regnbueørred er en ferskvandsfisk og laks godt nok også fødes i ferskvand, så adskiller laksen sig ved at leve størstedelen af livet i saltvand. Så udadtil forskellige, men nærmest identistiske indeni, med næsten samme struktur i det rødlige fiskekød.
Ligheden er så slående, at da CCTV (China Central Television) kunne fortælle, at en tredjedel af alle laks solgt i Kina, istedet var regnbueørred fra Qinghai-provinsen, gav det voldsomme reaktioner fra forbrugerne i Kina, hvor man mener at ferskvandsfisken ørred er mere modtagelig for parasitter.
Denne forveksling har kineserne nu behændigt omgået, ved i en dom, at standardisere branchen, således laks nu fremover kan betragtes som paraplynavn og fællesbetegnelse for laksefisk. En teknisk og videnskabelig oprettet kategori, der både omfatter ørred og andre lignende fisk.
Tilfredsheden med denne dom har været meget delte og i flere kommentarer til denne »ligestilling« af fiskearter og i mange kineseres øjne vildledning, finder man flere sjove bemærkninger på de sociale medier. »Skal man så ikke også kalde en krebs for en hummer« og når man nu er ved det, hvorfor så ikke lave sø om til hav – teknisk set er der jo vand begge steder. Men under dette lidt muntre ordspil mellem parterne, gemmer der sig også en mere alvorlig undren over, at industriens standarder og deklarationer, nu åbenbart kan bestemmes af producenternes og brancheforeningerne i Kina.
Læs artiklen på BBC News her. (Engelsk)
Kilde: CCTV.com and BBC News FiskerForum.dk