Karstensens skibsværft leverer pelagisk fartøj

Karstensens skibsværft leverer pelagisk fartøj

I lørdags var der fest og dåbsstemning på Karstensens Skibsværft i Skagen, hvor værftets nybygning nr. 437 S 144 »Themis« blev døbt og afleveret til den svenske familie Rybergs rederi.

Selve dåben blev foretaget af tre kvinder omkring rederiet Themis Fiskeri A/S. Marielle og Emma Ryberg samt Ellen Lorentsson forestod dåben og sørgede i fællesskab for de rette bevingede ord med ønsket om god vind fremover for skib og mandskab, til lyden af champagne-flasken der med et brag knustes mod skibssiden, som markering af »Themis« nu var døbt.

Den kæmpestore og topmoderne industritrawler, måler fra hæk til stævn 63 meter og har en bredde på 12,80 meter. Fartøjet skal fiske pelagisk arter som sild og makrel samt indgå i industrifiskeri efter tobis, brisling samt sperling.

Forgængeren til nybygningen »Themis«, havde ikke fisket kvoterne helt op, men skipper Bjørn Ryberg siger i en kommentar til Kystmagasinet i Norge, at det nye fartøj nu bliver rigget med dobbelt trawl, hvilket skulle øge kapaciteten og sørge for at man kommer i mål med dette års kvoter, som gerne skulle fiskes fuldt ud. Håbet er at kunne udnytte alle rederiets kvoter optimalt og endnu bedre end tidligere.

Man har norske »Gollenes« som forebillede

For at nå dette mål, har rederiet Themis Fiskeri A/S, kigget lidt på søsterskibet »Gollenes« fra Fosnavåg i Norge, som Karstensens leverede tilbage i 2011 og herfra har man valgt egenskaber, som er flyttet direkte over i »Themis«, således man bedre er klædt på til dette års industrifiskeri.

Valget af design og værft, skyldes ikke mindst, at norske »Gollenes« driver et lignende fiskeri. De har haft en yderst fornuftigt og maget lavt brændstofforbrug de senere år, hvilket er en væsentlig faktor i industrifiskeriet.

Kvoterne i industrifiskeriet, er som bekendt endnu ikke helt fastlagt. Man mangler fortsat de endelige tal for tobis. Man regner dog med et mindre tobis fiskeri end sidste år, hvor kvoten også var usædvanlig høj på 450.000 tons. Dvs. forventningerne til industrifiskeriet er en smule afdæmpet og lidt mindre samlet set i forhold til sidste år. Kvoterne for makrel og sild ligger fast på samlet 1500 tons.