De politiske og miljømæssige fronter er igen i højspændt debat om kampen mod den døde havbund. Mens miljøorganisationer og socialistiske partier peger fingre ad landbruget og fiskeriet, så bør problemet adresseres bredere end blot at give fødevareerhvervene skylden.
For sagen er langt mere kompleks end blot at lægge skylden på landbruget og fiskeriet.
Overbelastning fra flere fronter
Det er rigtigt, at landbruget og fiskeriet påvirker havmiljøet. Men det er vigtigt at pointerer, at det ikke er den eneste kilde til forurening. Overløb fra kloaker samt industrielt spildevand, hvor virksomheder som eksempelvis Cheminova, Koppers og IWS samt Nordic Waste med flere udleder giftige stoffer direkte i vores vandmiljø, spiller også en stor rolle.
Kigger man på de separat-kloakerede områder i byerne er det vigtigt, at husholdningerne overholder reglerne her. Ikke at hælde fx sæbe fra bilvask, malingrester og andre kemikalier ned i afløbet. Det bliver nemlig ikke renset – det løber direkte ud i vores vandmiljø. I dag håndteres omkring 70% af spildevandet fra husholdninger i separatkloakerede områder.
Men tidligere kunne man læse, at eksempelvis Københavns Kommune og Gentofte Kommune, havde udledt 290.000 kubikmeter urenset spildevand (svarende til 290 millioner liter) til Øresund over fem dage. Selvom dette beskrives som en dråbe i havet, så kom det også frem, at man over de seneste fire år, på grund af store regnmængder (skybrud) således har udledt 35 milliarder liter urenset spildevand til Øresund. Som bekendt gør mange bække små en stor år og tilfældet København og Gentofte blev omtalt, men hvor mange steder, med samme regnmængder, har der så ikke været omkring det ganske land??? Fakta er, at rensningsanlæggene med deres mere end 4.500 overløbsbygværker ved skybrud, sender tonsvis af fæces samt millioner og atter millioner af liter urenset spildevand direkte ud i vores havmiljø.
Mangel på teknologiske løsninger
Så på renseanlæggene er der mangler. Mens vi renser spildevand mekanisk, biologisk og kemisk, er der stadig ingen effektiv metode til at fjerne medicinrester fra spildevandet. Et igangværende projekt forsøger at udvikle en teknologi til dette formål, men det er stadig i sin spæde start. Forsøget er kun startet tre steder i landet – så udledningerne af denne type spildevand fortsætter altså uhindret, overalt i Danmark.
Politisk fingerpegning
Derfor bør problemerne med kloak-overløb og renseanlæggenes effektivitet, når diskussionen som vanligt ender med udelukkende at dreje sig om udskamning af landbruget og fiskeriet – så bør politikerne også tage dette med i deres overvejelser. Men frygten for vælger-frafald er stor og man er tilsyneladende ikke villige til at berøre dette emne, om de helt døde havområder omkring byerne i vores indre fjorde. Det skyldes at forklaringen her ikke udelukkende kan tilskrives landbrugets kvælstofudledninger. Men der er åbenbart langt flere stemmer i at udskamme landbruget og fiskeriet, for her betyder det ikke det store stemme-tab – for her er der ikke så mange »stemmer« tilbage alligevel..
Desværre synes politikerne at undgå de virkelige problemer, for diskussionen ender altid med at kredse om landbruget og fiskeriet, hvor stemmetab her ikke vækker den store bekymring hos politikerne. Men årsagerne til de døde havbunde er mere nuancerede end som så.
Derfor bør alle i vores fødevareerhverv tage aktivt del i diskussionen omkring vores havmiljø – for kampen mod »Det døde hav i Danmark« er allerede begyndt, da de såkaldte naturforkæmpere frygter tekniske kneb fra regeringens side, hvilket kan føre til overvejende »følelsesmæssige« og manglende faglighed i de tiltag som vores politikere i den nærmeste fremtid skal træffe. Lad fornuften og fakta råde og ikke de »rød/grønnes« mavefornemmelser.
Miljøorganisationerne og Venstrefløjspartierne mener, at sidste gang politikerne skulle redde vandmiljøet, tegnede regeringen et alt for rosenrødt billede af kvælstofudledningen fra landbruget. Det må ikke ske igen, advarer både Enhedslisten og Danmarks Naturfredningsforening med flere om.
Konklusion
Men – Det er på tide, at politikerne ser ud over de sædvanlige syndebukke og begynder at adressere de reelle udfordringer for vores havmiljø. Landbruget og fiskeriet har deres del af ansvaret, Ja – men det er på tide, at andre kilder til forurening også bliver taget alvorligt.
Du kan læse hele indlægget på Altinget her »Nu starter kampen mod døde havbunde..«