Når man som fiskeriets minister vælger at pådutte alle jomfruhummerfiskere i Kattegat tvungen kameraovervågning, er det ikke et udtryk for samarbejde og medspil – Tværtimod, siger formanden for DFPO – det er det stik modsatte..
Det siger formanden for Danmarks Fiskeriforening (DFPO) Svend-Erik Andersen i en kronik i Jyllands-Posten (JP). Det er efter formandens mening, en klar miskreditering af hele erhvervet.
I JP skriver formanden videre, at man i Dansk Fiskeri siden 1990:
- har opnået en CO2-reduktion på 62 procent
- er blevet bæredygtighedscertificeret
- at den sociale bæredygtighed har været i højsædet i mange år – hvad enten der er tale om arbejdsvilkår, aflønning, arbejdsmiljø eller uddannelse.
Der er derfor en skuffet formand, der i Jyllands-Posten læser, hvad fiskeriminister Rasmus Prehn (S) skriver lørdag den 19. marts i år. Her taler han igen dansk fiskeri ned og sammenligner fiskerne med typografer. I indlægget beskriver han endvidere, hvorfor fiskerne i virkeligheden burde være glade, når han tvinger dem til kameraovervågning på deres fartøjer, når kvoterne falder med 88 procent, og når han forbyder trawl-fiskeri i bælterne, skriver Svend-Erik Andersen.
Sandheden ligger i øget iltsvind og stigende temperaturer
Den indsats, som de danske fiskere lægger for dagen har sikret en lang række sunde bestande i dansk farvand. Desværre kniber det i forhold til torsken i Østersøen og Kattegat. På trods af der bliver fisket med selektive redskaber, der skal lukke torsken ud igen – og på trods af der ikke er et direkte fiskeri efter torsk.
»Forleden skrev DTU Aqua et indlæg til Altinget, som jeg i den grad håber, finder vej til ministerens skrivebord. For det slår fast, at de største trusler mod fiskebestandene er iltsvind og stigende temperaturer i havet. Og det faktum fylder forsvindende lidt i ministerens storstilede kampagne for at redde torsken. Det synes jeg er en skam. Ikke mindst fordi det, vi står tilbage med, er et enøjet fokus på, hvad de fiskere, der ikke engang fisker målrettet efter torsk, yderligere kan gøre for at afhjælpe den her situation. Som jeg sagde tidligere, bidrager vi gerne til arbejdet. Men det skal altså være ud fra en tilgang, der giver mening,« lyder det fra Svend-Erik Andersen i JP kronikken.
DFPO’s forslag til en udvidet frivillig ordning vinder ikke gehør
Der har fra dansk fiskeris side været forsøg på at samarbejde og finde en ordning, skriver Svend-Erik Andersen videre – fiskeriet har blandt andet foreslået en frivillig ordning med kamera om bord på 30 fartøjer samt en elektronisk monitorering på de resterende fartøjer. For på den måde at få noget mere viden og data i forhold til brugen af kameraovervågning.
Men Nej – I stedet står vi tilbage med en ordning, hvor alle fartøjer i Kattegat påtvinges kameraovervågning.
Når modstanden er stor over for det forslag, så handler det ikke mindst om statslig overvågning. At »Big Brother« sniges ind på de fartøjer, som fiskerne betragter som deres andet hjem. Det handler også om, at der udtrykkes mistillid til danske
fiskere. Ingen andre steder i verden påtvinges fiskeriet kameraovervågning af staten og det kan derfor kun tolkes som en massiv forringelse af arbejdsmiljøet,« skriver Svend-Erik Andersen og fortsætter:
Så kære minister – Dansk fiskeri har brug for medspil og ikke modspil. Og selv om du mener, at vi ender som typografer, så har vi altså tidligere bevist, at vi godt kan spille med.
Hvis du ikke tror på det, kan du jo spørge i Danmarks Naturfredningsforening. For det er ikke meget mere end et år siden, vi som den eneste fiskeriorganisation i verden kom med et fælles forslag om 10 pct. urørt hav. Og du kan slå op i Danmarks Statistik og se, at vi som det eneste fødevareerhverv i Danmark ser ud til at nå målsætningen om 70 pct. CO2-reduktion i 2030.