Kåringen af Årets sild er nummer 25 i rækken

Kåringen af Årets sild er nummer 25 i rækken

Ved Årets Sild-arrangement, der holdes i Nordsøen Oceanarium i Hirtshals, kåres Årets Sild ud fra kvalificerede bud på det perfekte match af marinade og sild i et fornuftigt samspil med Årets Bjesk 2015.

Årets Sild er en hyldest til silden, som en unik spise, samt en hyldest til naturen, havet og Hirtshals. Årets sild er karakteriseret ved at være den sild og den begivenhed, der både fastholder traditionen i den gammeldags modnede sild, men som også til enhver tid afsøger mulighederne i nye smagsmuligheder.

Her i 2015 er det 25 år siden Årets Sild blev kåret første gang og dermed vil den sild, der vinder prisen i 2015, være den 25. i rækken af ”Årets Sild”.

Årets Sild kåres fredag den 8. maj 2015 kl. 11.00 på Nordsøen Oceanarium.

  • Sild, bjesk og Hirtshals – en treenighed
  • Sild, bjesk og Hirtshals har altid været tæt knyttet sammen som en treenighed præget af havet, landskabet og den autensitet, der kendetegner området omkring Hirtshals.

Der er endnu før Hirtshals Havn blev til virkelighed i 1929 blevet landet sild fra joller på stranden ved Hirtshals, og efter havnen blev taget i brug blev sildefiskeriet en vigtig del af fiskeriet i Hirtshals.

I dag er størstedelen af de danske fiskefartøjer, der er specialiseret i at fange sild, hjemmehørende i Hirtshals og har i daglig tale HG-nummer. Det siges altid med en slet skjult stolthed i stemmen.

Stolte traditioner – og nytænkning

Silden som det hele handler om, bliver fanget i Skagerrak og især i Nordsøen, og forarbejdes i Nordjylland som enten syrnede sild eller gammeldags modnede sild. Den gammeldags modnede sild forædles efter gamle traditioner, der kræver tid og erfaring for at opnå det rigtige resultat og den velsmagende spise, som er en del af de store højtider og traditioner i Danmark. Ingen kan tænke sig et frokostbord uden netop sild.

Selv om arbejdet med silden er forbundet med lange og stolte traditioner, så har sildekenderne aldrig været bange for at kombinere tradition med fornyelse af smagen. Det er både en hobby og et erhverv at lave sin egen sild og finde på nye smagsvarianter, der udfordrer, kæler for eller behager sildespiseren.

Årets Sild og Årets Bjesk går hånd i hånd

Det er også en tradition, at silden skal have bjesk, der spiller sammen med smagen af silden, og den samhørighed er tydelig i Hirtshals, hvor havet via silden, landskabet via urterne til bjesken og byen symboliseret ved Hirtshals Fyr er den treenighed der smelter sammen. Under kåringen af Årets Sild , vil det for første gang være muligt at nyde en smagsprøve på Årets Bjesk 2015 , produceret i samarbejde med Hirtshals Museum og Arcus. Årets bjesk 2015 er lavet på lyng, porse og klitrose og kommer i ”handlen” på Hirtshals Museum denne dag.

 Årets Sild  er en hyldest til silden som en unik spise og dermed en hyldest til naturen, havet og Hirtshals, og på den måde er  Året Sild  karakteriseret ved at være den sild og den begivenhed, der både fastholder traditionen i den gammeldags modnede sild og til enhver tid afsøger muligheder i fornyelsen i nye smagsmuligheder.