Den Invasiv japaner ser nu også ud til at have taget permanent ophold langs den svenske kattegatkyst. Det er nu tredje gang man finder den lille asiatiske strandkrabbe i svensk farvand.
Det første fund at den invasive art, blev gjort ved Hönö i Bohuslän tilbage i 2012. To år senere var den gal igen, da man fandt den lille krabbe på små fire centimenter ved Ringhals syd for Gøteborg. Og her sidst et nyt fund igen ved Hönö, denne gang i et antal på næsten 60 styk, ovenikøbet nogen med rogn.
Første gang man registrerede de små strandkrabber udenfor Japan var tilbage i 1988, hvor de blev fundet i New Jersey i USA, mens de 12 år senere også blev fundet i Europa omkring Frankrig, Belgien, Holland og Tyskland. I danmark har man i 2015 fundet den i Vadehavet, hvor den nu for alvor har slået sig ned. Den lille krabbe med det karakteristiske firkantede skjold, kan tælle helt op til 150 krabber på en enkelt kvadratmeter. Den har absolut ingen kommerciel værdi og breder sig desværre hurtigt og nærmest som pest.
Den japanske strandkrabbe er et lille hårdført individ, stort set altædende, der tåler både saltvand og brakvand. Ligeledes trives den i så forskellige vandtemperaturer fra 0 grader og op til næsten 30 grader Celsius. Den er yderst produktiv, da den lægger helt op til 50.000 æg, tre gange årligt.
Med udbredelsen af den japanske strandkrabbe, er der i øjeblikket ingen grund til bekymring, men over tid, kan den udgøre en ikke uvæsentlig risikofaktor for områdets bestande af blåmuslinger og østers, der i deres unge stadier er et let bytte for den lille firkantede invasive krabbe.