Islandsk loddefiskeri godt fra start efter strejken

Islandsk loddefiskeri godt fra start efter strejken

Mindre en 24 timer efter strejken mellem de islandske redere og fiskerne, sluttede søndag aften, er to islandske notbåde »Börkur« og »Beitir« (tidligere Gitte Henning, DK) vendt hjem med 5.200 tons lodde i lasten.

De to fartøjer var blandt de første til at afsejle søndag aften, da beskenden kom om et flertal havde stemt forliget hjem og strejken dermed var sluttet. De to fartøjer lå på det tidspunkt relativt tæt på fiskepladserne langs østkysten, hvor den vigtige lodde på denne årstid migrerer sydpå langs kysten.

Både »Börkur« og »Beitir« var allerede før daggry mandag på fiskepladserne og klar til fiskeriet. Beitir tog 2700 tons lodde i tre omgange, og satte kort efter kurs hjemad, hvor de forventes at lande natten mellem mandag og tirsdag.

»Vi havde to omgange med tusind tons hver og en lidt mindre i sidste omgang«, fortæller skipper Tómas Kárason på »Beitir«, som forventer at lande til blandt andet fiskemelsfabrikken i Neskaupstaður i løbet af natten. Skipper Kárason fortæller videre, at fangsten er yderst tilfredsstillende og lodden er af en god kvalitet. Ca. 1500 tons er desuden kølet ned og vil blive afsat som konsum.

»Börkur« var ikke langt bagefter og havde fangsten ombord nogenlunde på samme tidspunkt som Beitir. Ifølge skipper på Börkur« Hjörvar Hjálmarsson, har fiskeriet også her været helt fantastisk. »Der er en masse lodde i farvandet, og de bevæger sig hurtigt mod vest«, forklarede han. »Vi var ikke så langt fra Ingolfshofdi, på den sydøstlige side af Island, da vi tog det sidste. Vi har ialt 2500 tons lodde ombord, hvor vi i én omgang havde hele 1400 tons.

»Börkur« satte kursen mod Seyðisfjörður, hvor de vil lande deres loddefangst, med en forventet landing omkring midnat til tirsdag.