Island Sustainable Fisheries (ISF) ønsker rødfiskefiskeriet og sejfiskeriet ind under MSC certificeringen. Det vil i givet fald blive den første rødfisk der bliver certificeret efter MSC-programmet og vurderingen er planlagt til at blive foretaget af en uafhængig tredjepart.
Rødfisk (Sebastes marinus) fanges året rundt, fortrinsvis i det tidlige forår. De vigtigste fiskepladser for rødfisk er på kanten af kontinentalsoklen ved 200-400 meters dybde fra sydøst til nordvest for Island. Rødfisk er primært forarbejdet til eksport og gerne som frosne fileter, men også som fersk kølet. De vigtigste markeder for rødfisk er Tyskland, Japan, Holland og Kina.
Sej (Pollachius virens) fiskeriet, foregår også året rundt, Her ligger fangst højdepunktet i løbet af foråret og efteråret. Sej, kaldes Ufsi i Island, og er for langt den overvejende dels vedkommende, fanget mod syd og vest for Island. De eksporteres gerne som frosne fileter, nogle saltede eller tørrede og andre igen friske, til de vigtigste markeder som Tyskland, Holland, Spanien og Nigeria.
Gunnlaugur Eiriksson, der er administrerende direktør for ISF kommenterede den forestående certificering: ” Island Sustainable Fisheries (ISF) er meget glade for, at man nu får en fuldstændig vurdering af islandsk Sej og rødfisk, der forhåbentlig og for begge arters vedkommende, får MSC-certificering omkring udgangen af 2013 Vi ser dette som et meget vigtigt skridt for den islandske fiskeindustris vej frem mod at få flere arter fra Island med over som MSC-certificeret fisk.
Island Sustainable Fisheries (ISF) vil fortsat arbejde på at få flere arter med, der fanges i Islandske farvande, certificeret efter MSC, til gavn for hele Island. Det er et vigtigt argument for køberne, af fisk og skaldyr fra Island, at de er fanget bæredygtigt. ”