Weekendens stormflod har bragt en uventet positiv effekt med sig, ifølge havbiolog og professor Erik Kristensen fra Syddansk Universitet.
Den voldsomme stormflod, der ramte Danmark i weekenden og forårsagede omfattende skader, har resulteret i en gunstig omrøring af de indre danske farvande, især i de sydlige områder, der blev hårdest ramt. Dette har medført en forbedring af iltsvinds-problemerne i de danske farvande, da det har tilført ilt til havbunden.
Erik Kristensen forklarer, at stormen har fået vandmasserne omkring det sydfynske øhav til at blive omrørt, hvilket er gavnligt for bundens økosystem ved at tilføre ilt. Men han påpeger, at denne midlertidige positive effekt er imidlertid og ikke en varig løsning på iltsvindsproblemerne. Da de underliggende årsager er menneskeskabte. Han peger her på at landbrugets udledning af kvælstof udgør en betydelig del af problemet, idet det står for en stor del af kvælstofudledningen i havet.
Kristensen understreger vigtigheden af at finde smartere metoder til at håndtere landbrugets gødning for at bekæmpe iltsvind på lang sigt. Selvom stormfloden midlertidigt har forbedret situationen i de sydlige farvande, er det afgørende, at politiske indgreb træffes for at løse de underliggende miljømæssige udfordringer og beskytte de danske farvande mod iltsvind, som ifølge en rapport fra Miljøstyrelsen og Aarhus Universitet er i en katastrofal tilstand.