Dansk fiskeriteknologi er med helt i front i international sammenhæng. Personer med tilknytning til erhvervet kommer derfor ofte til Danmark for at styrke deres kompetencer. For nylig lagde Nordsøen Forskerpark lokaler og faciliteter til Training Course in Trawl Technology.
For nylig lagde Nordsøen Forskerpark lokaler og faciliteter til Training Course in Trawl Technology, der blev afholdt af CATch-Fish ved Ulrik Jes Hansen og britiske Seafish repræsenteret af Gear Technologist Mike Montgomerie i forening.
Ulrik Jes Hansen er nærmest på hjemmebane. Han var i mange år leder af prøvetanken, først under DIFTA, dernæst SINTEF, indtil han for et par år siden startede CATch-Fish.
– Jeg har tidligere afviklet kurset andre steder i verden, både på nationalt plan og på internationale konferencer. Det er dog min erfaring, at kursisterne får en helt speciel oplevelse i Hirtshals med godt socialt samvær, solidt fagligt udbytte, spændende oplevelser og et udvidet netværk, de kan trække på, når de kommer hjem, siger han og fremhæver SINTEF’s prøvetank på Nordsøen Forskerpark som det, der gør kurset til noget helt specielt.
Samme melding kommer fra de 19 personer fra så fjerne lande som USA og New Zealand, der deltog i kurset. Ugen igennem sugede de til sig af viden og erfaringer, som de efterfølgende skulle hjem og omsætte til forbedret praksis i deres virksomheder. Dyb koncentration lyser ud af dem alle foran prøvetanken, hvori snart den ene, snart den anden trawlmodel bliver trukket igennem de indespærrede 1200 kubikmeter vand og dermed giver vigtige informationer om, hvordan de rigtige trawl opfører sig i havets dyb.
For Brad Henderson var det at kunne følge med i trawlenes opførsel i vandet den afgørende grund til at deltage i kurset. Som direktør for den spanske afdeling af det canadiske NOTUS Electronics Ltd. har han behov for at kunne tale med sine kunder med indsigt i den performance, der kendetegner produkterne fra hans firma.
– NOTUS producerer elektronik til at sætte på trawlen for at måle afstanden mellem skovlene, trawlens højde, wirernes længe og så videre. Ved at iagttage disse forhold med egne øjne får jeg en meget bedre intuitiv og visuel forståelse for, hvad der sker. Det giver mig en bedre og mere professionel platform i dialogen med kunderne, siger han og udtrykker stor tilfredshed med den kombination af teori og praksis, der kendetegner kurset.
Det gør Allen McHugh også. Han er skipper fra Sanford, et af de store fiskeriselskaber på New Zealand, og en af dem, firmaet vælger, når det skal afprøve nye fangstløsninger.
– For mig er det meget vigtigt at få reel viden og erfaring, der ikke er sovset ind i producenternes salgstaler. Det gør jeg på dette kursus. For eksempel fik jeg i prøvetanken revideret min opfattelse vedrørende skovlenes angrebsvinkel og det resulterende spil på skovlene, siger han.
Caroline van Beelen er fjerde generation i det kendte hollandske netfirma, der blandt andet fremstiller net i højstyrkematerialet Dyneema. Hun er uddannet kemiingeniør, men var især begejstret over det, hun lærte på kurset om fiskens kvalitet.
– Ellers har det været utroligt givende for mig at møde så mange højt kvalificerede medkursister, som jeg har lært rigtig meget af i ugens løb, siger hun.