Seks fartøjer skal over de kommende fem uger afdække mere end 3,5 mio kvadratkilometer i Nordøst-atlanten i et makrel-togt ledet af havforsker og koordinator Leif Nøttestad fra det norske Havforskningsinstitut.
Havforskningsinstituttet har selv lejet fartøjerne »Vendla« og Kings Bay«, der som planlagt lagde fra kaj i Bergen fredag den 3. juli 2020, med de norske havforskere ombord. Ligeledes er fire andre fartøjer fra henholdsvis Færøerne, Island, Grønland og EU (Danmark) stødt til makreltogtet, der forventes afviklet senest tirsdag den 4. august 2020.
Makreltogtet kan denne gang følges på et kort over det Østatlantiske områdepå denne side, hvor makrelbestanden har en stor udbredelse, stadig mere nordligt.
Makrelen er en stor bestand, der har brug for rigtig meget plads. Alene sidste år, blev makrelen fanget Nord for Jan Mayen-zonen og Sydvest for Svalbard ind i Framstrædet. Dengang kunne man ikke sætte grænsen for hvor langt op Makrelen gik, det håber man på at kunne gøre i år
Togtet danner grundlag for det kommende års kvotemål for makrel i Nordøstatlanten. ICES (det internationale råd for havforskning) anslog for nylig, at gydebestanden for makrel ligger på 4,5 mio tons.
Men bådene registrerer også andre fiskearter end markel med ekkolod, hovedsageligt norske vårgydende sild og blåhvilling. Målingerne er ikke kun en registrering af fiskene, men også mere en økosystem-turné, som samtidig overvåger en række økosystemforhold undervejs. Det som forskerne kalder fra kikkert til mikroskop, med en vurdering af fiskebestandene generelt i området samt selvfølgelig også en pejling af havtemperatur, strøm og andre miljøforhold.