Torsdag den 4. november udgav Århus Universitet rapporten »Screening af miljørisici ved udledning af miljøfarlige stoffer med industrispildevand til Agersø Sund«. Rapporten er en opdateret udgave af en rapport udgivet i november 2020.
Det skriver kystfiskernes FSK-PO på deres hjemmeside
FSK-PO skriver i en kommentar til rapporten, at den overordnede konklusion er, at RGS Nordic i store træk overholder de miljøkrav der ligger i deres udlednings-tilladelse fra 2008, men for blandt andet visse PAH-forbindelser har RGS udledt meget mere end nyere miljøkrav foreskriver.
Dermed kan udledningen fra RGS til Agersø Sund ifølge rapporten have ført til kroniske miljøeffekter i havet.
Fiskerne har advaret om udledningerne
De første der mærkede konsekvenserne af udledningerne til Agersø Sund fra RGS var fiskerne, der allerede dengang advarede om at noget ikke helt var som det skulle være – fiskene forsvandt simpelthen. Universitets rapport peger på, at der meget vel kan være noget om snakken.
RGS’ udledningstilladelse stammer helt tilbage fra 2008 og bygger på daværende miljøkrav, Miljøkravene er dog skærpet siden, løbende helt tilbage fra 2010, hvilket ifølge rapporten betyder, at RGS Nordic i over 10 år har haft lov til at udlede mere end gældende miljøkrav for metallet barium og PAH-forbindelsen Pyren (skærpede regler kom i 2010) samt flere andre PAH-forbindelser og PFOS (her skærpedes kravene i 2015).
Særligt PAH-forbindelserne overskrider nuværende miljøkrav
I forhold til nuværende krav ligger udledningen af nogle PAH-forbindelser fra RGS Nordic markant over de i dag tilladte værdier, skriver FSK-PO videre i kommentaren til rapporten.
PAH’en vurderes primært at stamme fra rensningen af olieholdigt spildevand. For nogle PAH-forbindelser har udledningen ligget over de nuværende miljøkrav i 68% – 79% af tilfældene, og set i et national perspektiv vurderer Århus Universitet at RGS udledninger af PAH forbindelser som »værende høje«, hvor års-middelværdierne i de fleste af årene har ligget mere end 30 gange højere end fra rensningsanlæg.
Det vurderes at for minimum 40% af udledningerne kan PAH-niveauet have udgjort en akut risiko for de tilstedeværende organismer.
Ifølge rapporten kan spildevandsudledningen fra RGS Nordic betragtes som hørende til blandt de spildevandsudledninger med de højeste PAH koncentrationsniveauer i hele Danmark. Udleder meget mere organisk stof en tilladt – hvilket øger presset på Agersø Sund.
RGS udleder også næringsstoffer og organisk materiale
Tallene viser, at i 7 ud af de 12 år, hvorfra der er data, ligger udledningen af organisk stof højere end de i miljøgodkendelsen angivne kravværdier.
Ifølge rapporten kan høje udledninger af organisk stof til Agersø Sund i samspil med andre tilførsler, herunder de miljøfarlige stoffer fra RGS, medføre en risiko for yderligere forringelser af miljøtilstanden i Agersø Sund.
PFOS langt over nuværende miljøkrav – RGS udleder mest PFOS i verden
For stoffet PFOS har målingerne ikke været systematiske
Men de målinger der foreligger, viser, at alle ligger over de nuværende miljøkrav. PFOS i spildevandet, der sidst er målt i 2020, har dog vist en faldende tendens.
For PFOS indtager RGS ifølge universitets rapport en kedelig førsteplads, idet niveauerne af PFOS, fundet tilbage i 2005, stadigvæk figurerer som den globale topscorer blandt alle publicerede udledningsdata for PFOS fra rensningsanlæg inklusiv industrianlæg.
PFOS udledninger fra RGS Nordic fra 2007 overgås kun i dag af PFOS-holdigt vand afledt direkte fra områder med brandslukning eller øvelsesområder med brandslukning.
For mange tungmetaller og barium kan også have påvirket Agersø Sund
For tungmetaller samt barium, viser rapporten, at der i de fleste tilfælde ikke er udledt mere end nuværende krav. Det konkluderes dog, at for kviksølv og zink har grænserne for nuværende miljøkrav været overskredet enkelte gange, hvilket også kan have forårsaget kroniske påvirkninger af økosystemet i området.
RGS skal snart have ny udledningstilladelse
RGSs nuværende udledningstilladelse er fra 2008, og det forventes at de får en ny i 2022. En stor del af RGS´s forretning baserer sig på at rense olieholdigt vand fra blandt andet Norge. En proces der er ophav til de mange PAH forbindelser, der er udledt til Agersø Sund. Spørgsmålet er, om RGS overhovedet kan leve op til de nuværende krav. En ting er i hvert fald sikker. RGS´s udledninger i de sidste mange år har haft potentiale til at ødelægge sundet. Præcis som fiskerne har sagt i mange år.
RGS Nordic forholder sig kritisk til rapporten fra Århus Universitet, og mener den er fejlbehæftet
Blandt andet mener RGS Nordic at rapportens konklussioner vedr. PFOS er skudt helt forbi.