Det trøster ingen – men alligevel – I sidste uge kom Aarhus universitet DCE – Nationalt Center For Miljø og Energi – med årets første iltsvindsrapport.
En rapport, der kortlagde et iltsvindsområde midt i august måned, der dækkede et areal på størrelse med Fyn. Dobbelt så stort som på samme tid sidste år 2021, men 20 procent mindre end det var i 2020.
Så selvom man oplever iltsvindet, som et stadigt større problem i de danske farvande – er det ikke så slemt som for 20 år siden, hvor det kraftige iltsvind var over dobbelt så stort.
I nullerne havde man faldende til stabilt iltsvind, som nu her op gennem ti’erne har været svagt stigende. Det viser tal fra Aarhus Universitet, skriver Altinget.dk (Miljø).
Se tabel nedenfor, der er udarbejdet af biolog og seniorrådgiver Jens Würgler Hansen der er forfatter af Iltsvindsrapporten fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi – Aarhus Universitet.
Miljøorganisationerne er dybt bekymret over den udvikling, som vi har set de senere år i hav-naturen. Iltsvindet kvæler livet i særligt de kystnære vande, som en konsekvens af, at der bliver udledt alt for meget kvælstof til vandmiljøet.
Omvendt nedtoner en professor ved Aarhus Universitet Jacob Carstensen situationen en smule og udtaler til Altinget Miljø, at der godt nok er tale om et slemt år med iltsvind, men også at det indtil videre ikke ser ud til at blive blandt de helt store katastrofeår. For som han påpeger, så bliver det mere sjældent, at der ses iltsvind i Kattegat.
Dette påpeges mest for, at man ikke skal komme til den konklusion, at årtiers kamp for at sænke udledningen af kvælstof fra landbrug og spildevand, ikke har virket.