DCE (Nationalt Center for Miljø og Energi) skriver ellers i deres iltsvindsrapport for perioden 20. september til den 24. oktober, at forholdet i de indre danske farvande og fjorde er væsentligt forbedret nu, da september måned havde en langvarig og sammenhængende periode med kraftig blæst.
Efter blæsten havde rusket godt op i vandet, var der kun moderat iltsvind i det sydlige Lillebælt mellem Als og Ærø samt Flensborg Fjord. Det samlede område med iltsvind blev således markant reduceret fra september til oktober måned og udgjorde under halvdelen i forhold til samme tid sidste år.
Men DTU Aquas Havforskningsskib »Dana«, kan efter det første togt i Østersøen med sektions- og togtleder Marie Storr-Paulsen fra DTU, berette om iltfattige og direkte ilt-tomme områder på bunden af Østersøen. Et iltsvind der er en direkte trussel mod fiskebestanden, herunder torsken, som nu også er under et stadigt stigende pres fra dræbergopler og parasitter fra sælerne.
Det er gået hårdt ud over de forskellige fødekilder for fiskene rundt Østersøen, som for eksempel for det lille kakerlaklignende dyr på havbunden, som er en lækkerbisken for blandt andet torsk, og som der tidligere har været rigelige store mængder af. Den er nu nærmest forsvundet fuldstændigt i området. Forskerne på »Dana« har end ikke fundet én eneste af disse, på bornholmsk kaldet »bænkeskrubbe«, på årets første togt i Østersøen omkring Bornholm.
Det eneste DTU forskerne har fundet rigtigt mange af, er desværre den lille dræbergople, der ikke gør problemet mindre for fiskeriet i området, da goplen overvejende spiser æg og larver fra torsken. Heldigvis har denne gople sin opblomstring fra november til marts, der ligger uden for den periode, hvor de fleste torsk gyder.
Så mens den ene gode nyhed afløses af en anden mere dårlige nyhed, så kan det forhåbentlig trøste, at det samlede areal berørt af iltsvind i de indre danske farvande (inden for EEZ-Linjen) »kun« udgjorde godt 300 km2, sidst i oktober måned mod det syvdobbelte i september med 2200 km2. Det samlede iltsvindsareal var under det halve af arealet på samme tidspunkt sidste år.
Iltsvindsrapporten kommer da også med en mere optimistisk forudsigelse for de kommende måneder, hvor det forventes at de sidste rester af udbredt iltsvind forsvinder helt.
Kilde: Bios.au.dk og Dr.dk FiskerForum.dk