Det er kommet frem efter de skotske fiskere har reageret på det seneste ICES kvoteråd for de vigtigste fiske-bestande i Nordsøen.
Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES), som rådgiver de europæiske regeringer om, hvor meget fisk der skal fanges, baseret på dets seneste bestandsvurdering, ønsker at skære den samlede tilladte fangst (TAC’en) for Nordsø-torsken med 10,3 procent næste år.
Det har fået Danmark’s Fiskeriforening’ formand Svend-Erik Andersen, til tasterne og i foreningens blad Fiskeritidende.dk sige følgende, »Vi oplever at der er alt for stor forskel på den virkelighed, som biologerne (red. ICES), der udarbejder den videnskabelige rådgivning kigger på, og til det de danske fiskere rent faktisk oplever.«
De skotske fiskeriorganisationer stiller sig ligeledes kritiske op, overfor anbefalingerne givet af ICES, som heller ikke i de skotske fiskere, finder nogen tilslutning. Her oplever man også store forskelle på, hvad biologerne anbefaler og til hvad der rent faktisk opleves her, som tilstede i havet. Det siger den adm. direktør Simon Collins fra Shellands Fiskeriforening.
Han mener som et flertal af de skotske fiskere, at det bør ICES kunne gøre langt bedre, og at dette Råd af biologer må kigge deres tal igennem endnu engang – for det er simpelthen en ommer. Særligt kvoteanbefalingerne for torsk får en hård medfart, sammen med anbefalingerne for vestkyst-sej, der har fået en endnu værre ICES-anbefaling, med en nedskæring på hele 24 procent. Men ikke nok med det, så svinger anbefalingerne for andre arter som kuller, hvilling og tinge samt pighvar og slethvar i den fuldstændige modsatte retning. Disse næsten ukontrollerede svingninger i kvoteanbefalingerne fra ICES, er ikke videre befordrende for en bæredygtig forvaltning. Tværtimod så skaber det usikkerhed både for fiskerne, men også i forarbejdningsindustrien på land. – for hvad kan man egentlig regne med.
Sagt med adm. direktør for The Scottish White Fish Produceres Association Mike Park’s ord, der ligeud siger som den danske fiskeriformand, »det giver overhovedet ingen mening, at rådgive om store forhøjelser for nogle arter i det demersale fiskeri, mens andre sættes latterligt lavt, for disse torskefisk svømmer ikke pænt i stimer af deres egen art – derfor risikere man et fiske-stop fordi én art opfisket, ødelægger fiskeriet af de andre arter.«
Derfor opfordres ICES til at kigge deres matematiske regnestoks-modeller efter i sømmene, så disse »sinus-kurve«-anbefalinger kan jævnes mere ud, til både glæde og gavn for fiskeriet, men også for fiskeindustrien på land.
De enkelte landes regeringer og fiskeriministre bør sprøge sig selv om, det virkeligt kan være rigtigt, at denne rådgivning, hvert år skal være årsag til, at landene må gå ind og lave en feberredning af fiskeriet, fordi anbefalingerne lyder på alt for få fisk og gerne alt for sent. »Det skal ikke være en computer og et regneark der styrer dette – lidt sund fornuft og en viden-deling med fiskerne selv, kunne istedet være ønskelig«.
Det samme kommer fra Shetland Fishermen’s Association administrerende direktør Simon Collins og fra det skotske fiskerforbunds administrerende direktør Elspeth Macdonald der er enige i, »Vi er forfærdede over ICES-rådet for Nordsø-torsk, der svinger med en nedskæring på 10% af den samlede tilladte fangst.
»Dette afspejler simpelthen ikke den mængde torsk, som fiskerne ser på stedet, og på grund af de enorme nedskæringer i de foregående to år, er dette katastrofalt for branchen. Der tages simpelthen ikke hensyn til fordelingen af de forskellige torskbestande inden for Nordsøen og de tilstødende farvandsområder, så ICES bør ændre sin modellering for at tage højde for dette, siger Macdonald og tilføjer, at processen bør ændres, så man kan sikre sig en langt mere retfærdig og glidende overgang i anbefalingerne og ikke disse voldsomme kvote-udsving, som vi for tiden ser år til år.