Fiskerne og deres organisationer bør stå sammen om afskaffelsen af kameraovervågningen, for den offentliggjorte evaluering af kameraforsøget i Kattegat, giver ingen saglig begrundelse for at tvinge fiskerne til at tage kamera ombord og dermed gøre dette permanent i fiskeriet.
Problemerne tynger fiskeriet – med alt lige fra tabet af kvoter i britisk farvand til tabet af kvoter i forhandlingerne med Norge samt en elendig biologisk rådgivning, der fremadrettet kun får kvoterne til at fortsætter kursen nedad. Oveni dette har vi et politisk system, der har svært ved eller slet ikke har viljen til at forstå fiskeriets problemer. Hverken konsekvensen af et nærmest lukket fiskeri i Østersøen eller et ålefiskeri der allerede her til efteråret lukker ned og ikke mindst det netop indførte trawlforbud i Bælthavet, der om noget truer fiskeriet i de indre danske farvande.
Og imellem de mange indlæg omkring fiskeriets daglige og faglige udfordringer for tiden, sniger krigen i Ukraine sig nu også ind, med stigende udgifter og enorme brændstofpriser til følge, der langsomt men sikkert udhuler rentabiliteten i fiskeriet. En krig i Europa, som vi endnu ikke kender udgangen af, men som for tiden får alle andre problemer til at blegne og synes langt mindre, end de faktisk er.
Under dette dække af udfordringer for fiskeriet, henviser Venstre’s fiskeripolitiske ordfører, Torsten Schack Pedersen forsigtigt til, at Folketingets partier i øjeblikket diskuterer logning og ikke mindst en netop afsluttet evaluering af kameraovervågningen i Kattegat-fiskeriet.
En melding der skjult af mange andre og måske mere presserende sager, ikke i første omgang lyder alarmerende, men som ved nærmere eftersyn nok bør afkræve lidt mere opmærksomhed. For meldingen fra Venstre-politikeren er, at ikke alle har helt den samme udlægning af den netop offentliggjorte evaluering af de frivillige’s kameraforsøg i Kattegat, som undersøgelsen lægger op til. Det er ifølge Torsten Schack Pedersen (V) ikke den samme udlægning af evalueringen han får, når resultatet af undersøgelsen fremlægges af Regeringen og af fiskeriets ministerium.
Hidtil har fiskerne i Kattegat ad frivillighedens vej valgt at installere kameraovervågning på deres fartøjer og resultatet af disse kameraovervågninger, viser lidt eller kun meget ringe mængder af bifangst. Men det beroligere ikke Venstre-politikeren der istedet understreger, »Jeg er ikke 100 procent sikker på, hvor sagen om kameraovervågning lander, men frivillighedens vej bliver udfordret af regeringen og dens støttepartier,« var istedet Venstre-politikerens konklusion.
Fiskeriformanden Svend-Erik Andersen DFPO (Danmarks Fiskeriforenings Producent Organisation, har tidligere peget på flere punkter i undersøgelsen, der bekræfter fiskernes påstand om bifangsterne her er næsten ikke eksisterende. Det bekræftes af tallene i rapporten, der taler om en forsvindende lille bifangst og ville efter fiskeriformandens bedste vilje, være den løftestang, der kunne være med til at afskaffe en obligatorisk kamera-overvågning her.
Men træerne vokser som bekendt ikke ind i himlen, for som formanden for DFPO efterfølgende har understreget, så fortsætter kampen mod kameraovervågning.
Imod en socialdemokratisk regering, der trods kamera-undersøgelsens klare konklusion, alligevel vil tvinge et helt erhverv til overvågning, når man med dette forsøg netop har bevist, der ikke er grund til at mistænke fiskerne for ulovligheder.
For en obligatorisk og en permanent kameraovervågning i Kattegat vil være en direkte hån mod de hårdtarbejdende fiskere her. For helt konkret betyder det, at en gruppe fiskere, der fisker fra Strandby og Læsø, som nogle af de eneste fiskere i hele EU skal mødes med et krav om kameraovervågning.
Det mener Danmarks Fiskeriforening ikke er nogen god løsning. »Det er tværtimod nærmest en »mistænkeliggørelse« af de fiskere, der i årevis har knoklet for at sikre vækst og beskæftigelse i Nordjylland, og vi mener ikke denne gruppe skal gøres til syndebukke og risikerer en udskamning‚ siger Fiskeriformanden for DFPO.
»Derfor har vi også, i den seneste snes år, siden 1990 helt nøjagtigt, reduceret vores CO2-udledning med hele 62 procent. Ligeledes har vi gjort en kæmpe indsats for at få vores fiskerier bæredygtigheds-certificeret af uafhængige eksperter. Endelig har vi år efter år nedjusteret vores fiskeri for at passe på bestandene og for at sikre, at det foregår i overensstemmelse med de fastsatte kvoter.«
»Fakta er, at uanset hvordan man vender og drejer tallene,« understreger fiskeriformanden videre, »så er de danske fiskere faktisk milevidt fra at have opfisket torskekvoten i Kattegat – også hvis man indregner det »påståede« udsmid. Fiskeriet foregår med andre ord indenfor de fastsatte kvoter.«
Som en forklaring til folk udenfor fiskeriet, så skyldes det, at fiskeriet i Kattegat er selektivt. Her er det faktisk muligt, at fiske jomfruhummere uden nævneværdig bifangst af torsk. Det er også én af forklaringerne på, at det pågældende fiskeri er bæredygtighedscertificeret.
På den baggrund mener fiskeriforeningen, at man går for vidt, når fiskerne påtvinges kameraovervågning. Men erfaringerne viser også en anden negativ side af kameraovervågningen, at det er en stor belastning for den enkeltes arbejdsmiljø, samt ikke mindst en mistænkeliggørelse af den enkelte fisker ombord. Langt de fleste danskere, er da også af den klare overbevisning, at man generelt helst er fri for at Staten kigger med, mens man udfører sit arbejde.
Danmarks Fiskeriforening har været imødekommende når det kommer til kameraovervågning. – Det giver ikke flere torsk i Kattegat, men fiskeriforeningen har valgt at indgå i et frivilligt kameraprojekt i Kattegat alligevel. Her blev ingen tvunget til at lade sig overvåge. Den tilgang synes fiskeriforeningen, at man skal fortsætte med. Især hvis man yderligere, kan gøre det fordelagtigt for den enkelte fisker, at tage kameraet ombord ved at tilbyde fiskerne nogle fordele ved at lade sig overvåge.
Den dialog indgår Fiskeriforeningen gerne i
Foreningen har i dansk fiskeri igennem mange år gjort et kæmpe arbejde for at forbedre vilkårene for torskebestanden i Kattegat. Det virker poppet, at man nu pludselig ser sig kaldet til at indføre kameraovervågning af fiskeriet. Og det er lidt naivt at tro, at kameraovervågning giver en bedre situation for torsken, uden at man gør noget ved de faktorer, som reelt har indflydelse på torskens tilstand.
Fiskeriforeningen vil gerne fiske endnu mere selektivt, og de går gerne forrest i en dialog, for at sikre udviklingen af endnu bedre fiskeredskaber og udviklingen af morgendagens moderne fiskerikontrol.
Men det er også vigtigt at slå fast, at der også skal sættes ind andre steder end i fiskeriet. For som eksperterne også er helt enige i, så tæller forureningen fra land og by som den største presfaktor i det danske havmiljø.