Det har Politiken prøvet at regne lidt på og de har fundet frem til, at en ganske almindelig torsk, på sin rejse fra fiskerens kutter, skifter ejer ikke mindre end 5 gange og samtidig bliver prisen 8 gange dyrere, inden fisken lander som en filet på danskernes tallerken.
At fisken er blevet dyrere, ses kun tydeligt i fiskehandleres vindue, hvor et lille papskilt stukket ned i torskefileten, siger 160 kroner pr. kilo. Den selv samme fisk indbragte fiskeren, der dagen før havde trukket den selvsamme fisk op af vandet til 20,- kroner kiloet.
Følg fiskens tur fra kutter til torv.
Sådan tager fisken på i pris – Prisen på en fisk stiger mange gange på vejen fra Nordsøen til din tallerken hjemme i køkkenet.
- Landets erhvervsfiskere sælger deres fisk på fiskeauktionerne. Den største auktion ligger i Hanstholm. Auktionen betaler ca. 20 kr. kiloet for torsk.
- På auktionen sælges fisken til en fiskeeksportør til en pris på ca. 25 kr. Herefter bliver fisken filiteret og pakket.
- Eksportøren kører fisken til København . Her bliver den solgt til en grossist til ca. 50 kr. kiloet.
- På Københavns Fisketorv sælger grossisten fisken til fiskehandleren . Han betaler omkring 80 kr. for et kilo torskefilet.
- Hos fiskehandleren i København skal du betale ca. 160 kr. kiloet for toskefilet.
Så fisk, man tidligere anså for at være fattigmandsspise, er med et slag blevet til en dyr delikatesse. En ellers sund og nærende kost, der giver danskerne den nødvendige Omega 3 og D-vitamin, er pga. prisen, forklaringen på hvorfor danskerne ikke spiser mere fisk end de gør.