Hollandsk bomtrawler fik ikke den fornødne hjælp i tide

Hollandsk bomtrawler fik ikke den fornødne hjælp i tide

UK 172 »Sursum Corda« sidder nu godt og grundigt strandet i sandrevlerne ud for Nørre Lyngby Strand og risikoen for yderligere skader på skibet er stor.

Skipper Poul Nordtorp fra Hanstholm Bugseringsservice, som i går blev kaldt ud til den nødstedte hollandske bomtrawler »Sursum Corda«, forklarer til FiskerForum.dk, at man pga. en bølgehøjde på omkring 2 meter, endnu ikke har haft en trosse over på den strandede trawler. »Vi forventer at foretage et forsøg på fritrækning her onsdag formiddag,« siger slæbebådsskipperen og fortæller, at forsøget i første omgang vil være med en anden hollandske bomtrawler, der ligger standby lidt ude fra kysten.

Håbet er at det lykkedes i første forsøg, at få trossen over og få hevet »Sursum Corda« flot af revlerne. For misser man dette forsøg, stiger risikoen for at både ror og skrue tager yderligere skade, når skibet ruller i brændingen.

Hollandsk assistance mislykkedes 
En hollandsk makker til den grundstødte hollænder, skipper Klaas Romkes med bomtrawleren UK 268 »Jaboca Alyda«, sejlede igår fra Thyborøn for at komme »Sursum Corda« til undsætning. I første forsøg knækkede wiren på et kritisk tidspunkt tæt på land og de fik desværre ikke flere forsøg og chancer, da »Sursum Corda« på det tidspunkt havde nået første sandrevle.

Besætningen på UK 19 »Maria Netty« har sendt en video til FiskerForum.dk, hvor man kan se de sidste desperate forsøg på at nå »Sursum Corda«, inden man måtte opgive. På videoen kan man se hvor tæt på den jyske kyst begge skibe er, her kan man tydeligt se klitterne og stranden i baggrunden. Videoen viser også hollandske fiskere der under pres virkeligt kæmper med det yderste af neglene for at redde skibet.

 

Forhistorien til grundstødningen med »Sursum Corda« var, at man havde drevet temmelig længe før man endelig fik hjælp fra et tililende hollandsk makkerskib. Trods forsøg med at smide ankeret, fra den maskinskade bomtrawler, rev ankeret sig gentagne gange løs fra bunden. Opkald på kanal 16 blev opfanget af Hirtshals Redningsstation, der gav opgaven videre til inspektionsskibet »Vestkysten« der på det tidspunkt lå i Hirtshals Havn. Hirtshals Redningsstation har for tiden »Magrethe Gaardbo« på værft og har derfor ikke den fornødne trækkraft til en bugsering eller en fri-trækning fra kysten. Men »Vestkysten« må kun assistere hvis der er tale om at afhjælpe en livstruende situation og da ingen på den nu strandede bomtrawler var i overhængende fare, lagde »Vestkysten« sig istedet standby tæt på det strandede fartøj.

Onsdag formiddag gøres der igen forsøg på at nå det grundstødte skib med en trosse og håbet er at det denne gang lykkedes at få skibet trukket flot af brændingen ud for Nørre Lyngby Strand.

FiskerForum.dk følger sagen

Skriv et svar