Det kom frem under MUDP’s årsberetning for 2023, der er udgivet af Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP). Her blev projekterne præsenteret, der udvikler kreative, ambitiøse og grønne løsninger, som adresserer vigtige og relevante miljøudfordringer.
I årsberetningen for 2023, ses et bredt udvalg af miljø-teknologisk nytænkning blandt andet inden for temaerne:
- Biogene Byggematerialer
- Digitalisering
- Havet i fokus.
De støttede projekter bidrager til at skabe regionale, nationale og globale miljøløsninger, som samtidig styrker danske virksomheder, innovation og udvikling samt eksport af dansk miljøteknologi.
Læs hele nyheden på MUDP’s hjemmeside, hvor du også kan finde MUDP’s årsberetning 2023.
1. Såmaskine til reetablering af ålegræsenge – 481.145 kroner i tilskud – Projektets hovedformål er at validere en metode, der effektiviserer reetablering af ålegræsenge. Metoden baserer sig dels på præparering af frø, der skal øge frøenes succesrate, dels på udvikling af en skalerbar såmaskine (funktionsmodel), hvor såningstætheden tilpasses frøenes spireevne/succesrate og ålegræssets naturlige evne til formering ved rodskud/frøspredning, således at varig reetablering opnås. På baggrund af projektet kan der konkluderes på de forskellige metoders potentialer samt anbefale en retning for fremtidigt udviklingsprojekt. Forud for projektet er der identificeret tre mulige koncepter for såmaskinen. Miljøpotentialet ved reetablering af ålegræsenge er stort, idet ålegræs øger biodiversiteten, optager næringsstoffer, binder CO2 og absorberer bølgeenergi, hvilket bidrager til kystsikring. Der er sket en markant tilbagegang af ålegræs i danske farvande, hvor årsagerne bl.a. tilskrives begrænset lysgennemstrømning grundet algevækst ved udledning af næringsstoffer, bundtrawl samt stigende havtemperaturer. Når først græsengene på et område er forsvundet, kræver det en hjælpende hånd at genskabe
2. BallastWise Inline: Et dansk udviklet fuldskala system til automatiseret test af ballastvand til det globale marked – 5.776.978 kroner i tilskud – Projektets formål er at demonstrere en fuldskalaløsning til automatisk test af skibes ballastvand i overensstemmelse med ballastvandkonventionen. MicroWISE har tidligere udviklet en patenteret teknologi til automatisk tælling af levende organismer i ballastvand (BallastWISE), som bruges internationalt til test af ballastvandrenseanlæg. I et andet MUDP-projekt er BallastWISE udviklet til et system til løbende måling af ballastvand ombord på skibe (BallastWISE Inline), som nu er på prototypestadiet. I dette fyrtårnsprojekt vil MicroWISE videreudvikle BallastWISE Inline til et industriprodukt, som opfylder alle krav til installation på skibe. Projektet vil formå at demonstrere BallastWISE Inline i operativ drift; at udvikle en Cloud-baseret platform til dataindsamling, rapportering, der også indeholder dokumentation gennem automatisk indsamling af datapunkter i realtid. Samtidig vil projektet fokusere på at gøre systemet økonomisk attraktivt og skalerbart, så det får gennemslagskraft på markedet, og den miljømæssige effekt maksimeres.
3. Fraktionering og oprensning af marine sedimenter – 2.563.190 kroner i tilskud – Ved drift af danske erhvervshavne samt ved større infrastrukturprojekter er det nødvendigt at opgrave marine sedimenter. Det opgravede materiale bliver typisk bortskaffet ved såkaldt ”klapning” /placeret andet sted på havbunden. Hvis materialet er forurenet, må det ikke klappes og bliver så typisk deponeret. Det er projektets formål at imødekomme denne problemstilling ved at udvikle metoder til at opdele de marine sedimenter i fraktioner og derefter fokusere på at rense de fraktioner (ofte silt eller organisk materiale) hvor en evt. forurening typisk findes. Nye metoder til opgravning, fraktionering samt filtrering vil derfor blive udviklet. De fraktioner, der ikke indeholder forurening eller er renset, kan nyttiggøres på land. Projektet vil anvise og beregne potentialet for disse muligheder. Endelig vil der blive udviklet metoder til rensning af fraktioner som indeholder forurening (typisk tungmetaller, organiske tinforbindelser, olie eller måske PFAS).
4. Miljøfarlige forurenende stoffer elimineres fra punktkilder, MFS-eliminator – 7.055.231 kroner i tilskud – MFS-eliminator er det mest ambitiøse projekt til dato ift. reduktion af miljøfarlige forurenende stoffer (MFS) i punktkilder, som ellers ender i vandmiljøet. Industrispildevand kan indeholde mange forskellige typer af MFS. Dermed bidrager dette vand med relativt store mængder af MFS’er til renseanlæg, selvom det i størrelsesorden max. udgør 1‰ af den totale vandmængde, der ledes til et centralt renseanlæg. Projektet opstiller et datadrevet og – styret fuldskalaanlæg, som vil inkludere PFASfjernelse samt en innovativ biologisk kvælstof- og PAH-omsætning, som kombineres med optimeret tungmetalfjernelse. Ved at implementere rensning direkte ved punktkilder, frem for centralt ved renseanlæg estimeres en samfundsøkonomisk årlig besparelse på mere end 5 mia. kr. samt reducerede omkostninger og miljøpåvirkning fra strøm, kemikalieforbrug og konstruktion. Fem år efter projektets afslutning forventes etablering af 50 anlæg årligt i Danmark og Europa
5. CleanShip – 8.708.406 kroner i tilskud – Projektets formål er at reducere klima- og sundhedsskadelige Black Carbon (BC) emissioner samt andre gasemissioner, fra skibsfart. Dette vil ske gennem en datadrevet tilgang, hvor emissionsreduktionspotentialet fra energibesparende tiltag (såsom propelcoatning, skrogmaling og luftsmøring), moderne biobrændstoffer samt operationelle håndtag om bord vil blive undersøgt. Projektet bliver gennemført som længerevarende fuldskala kampagner om bord på repræsentative skibe.
Opdateret af Miljøstyrelsen, Erhverv
Nøgletal fra årsberetningen
- I 2023 blev der bevilliget 122 mio. kr. til 42 projekter. Hertil kommer projekternes egenfinansiering, hvilket betyder, at der gennemføres projekter for i alt 220 mio. kr.
- I 2023 blev der som tidligere år søgt flere midler end MUDP har til rådighed. I alt søgte 69 projekter om tilskud på i alt 280 mio. kr.
- Der indgår 88 virksomheder i årets projekter, heraf 67 små- og mellemstore virksomheder.
- Øvrige deltagere omfatter forsyningsselskaber, vidensinstitutioner og brancheorganisationer.