Heiploeg BV er atter på banen som opkøber i Danmark
En turbulent periode er måske ved at værre omme for hesterejefiskerne. Eller delvist, for markedet er prismæssigt fortsat så presset, at skibene ikke kan udnytte kapaciteten fuldt ud, men bådene er periodevis på havet for at fiske.
Fiskerne har aftalt at fange en uge mængde på maksimalt 1500 kg, med mulighed for at slå to ugers ration sammen i en uges fiskeri.
Dermed er hverdagen atter ved at normalisere sig for fiskerne, som har haft et problematisk forår. Det begyndte i februar måned, da én af de største opkøbere, Heiploeg BV med ganske kort varsel droppede alle forbindelser til Danmark. Dermed stod ca. 10 af i alt 27 danske hestereje fartøjer uden aftager.
Med dags varsel måtte der findes en alternativ salgskanal. Løsningen blev at få bragt de kogte rejer til auktion i Holland. Et system som straks fra start viste sin duelighed, men snart herefter brød markedet i store træk sammen.
I slutningen af april var situationen så fastlåst, at belgiske, hollandske, tyske og danske fartøjer så sig nødsaget til at binde kutterne til kaj. Pausen blev på mere end en måned og fiskerne håbede, at en pause kunne styrke efterspørgslen.
Nu er kutterne så tilbage i fiskeri – omend der er aftalt en begrænset mængde.
Samtidig er Heiploeg BV også tilbage som direkte aftager af hesterejer fra danske fartøjer. Efter få måneders pause, har fiskerne og fabrikken atter fundet hinanden.
Jesper Juul Larsen fra Esbjerg, der ejer et af de berørte skibe, som nu atter lander til Heiploeg, siger i den forbindelse; ”Jeg ser gerne al fisk landes og omsættes via auktion. Men der er også en virkelig verden”. En af de ting, der ikke har fungeret optimalt i forhold til at lande til en hollandsk auktion har været, at skibene skulle i havn senest torsdag. Ved direkte landing, kan skibene fiske videre til fredag formiddag.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Heiploeg BV om, hvorfor virksomheden efter så kort tid har ombestemt sig, og atter finder det attraktivt at handle direkte med fiskerne. Ligesom det i februar måned heller ikke var muligt at få virksomhedens forklaring om, hvorfor de da droppede de danske leverandører.