Det har længe været kendt, at undersøiske kabler producerer magnetiske felter og særligt havvindmølle-parker, der er tæt forbundet med et net af søkabler der føres indtil land, og via en transformatorstation sender strømmen videre ud til slutbrugerne, har en indvirkning på fisk og larver.
Det skriver det norske Havforskningsinstituttet.no og kommer direkte ind på, at med væksten i antallet af havvindmølle-parker, vil der også komme flere sådanne kabler, og det kan få vidtrækkende og en meget vital betydning for livet i og omkring havvindmølle-parkerne ude i Nordsøen.
HI-projekt skal prøve at besvare de mange spørgsmål
Det sker ved, at man undersøger effekten og påvirkningen af disse magnetiske felter fra havvindmølle-parkernes kabler, og hvilken betydning det kan få for fisk i deres meget sårbare og tidlige livsstadie.
Fisk i larvestadiet kan svømme eller drive med havstrømmene langt væk fra gydepladsen til hvor de vokser op. De små larver orienterer sig efter blandt andet lyd, lugt men også efter elektromagnetiske signaler.
»Bliver de forstyrret på denne farlige rejse, kan det påvirke vandringen og hvor de ender, hvilket også kan få en direkte indflydelse på deres overlevelseschancer,« skriver Havforskningsinstituttet og fortsætter, »hvis de er uheldige, kan de endda ende et sted, hvor der ingen eller meget ringe fødemuligheder er, men til gengæld kan der være rovdyr i overmål.«
Det første forsøg er med kuller-larver
Dette er en del af et større forskningsprojekt på HI om havvindmølleparkernes effekt på fiskelarverne. Projektet kortlægger effekterne af både magnet-felter fra søkabler og drifts- og lavfrekvent støj fra havvindmøller.
Kullerlarverne viste i forsøget tydelige forskelle i deres undersøgende adfærd, hvor et mindre antal på 20 procent af larverne var meget undersøgende og svømmede frem og tilbage i bassinet. Det store flertal var derimod ikke så undersøgende og holdt sig tilbage og på den ene side af bassinet. Udsat for magnetiske felter, reducerede deres svømmehastighed med mere end 60 procent, i forhold til kontrolgruppen. Deres acceleration blev også stærkt reduceret med ca. 38 procent, hvilket kan have konsekvenser for kullerbestanden ude i naturen, er konklusionen fra HI.no.
Du kan læse hele artiklen på Havforskningsinstituttets side her