Indsendte prøver af syge makrel, viste sig at være en velkendt bakteriesygdom (Mycobacteriosis – fisketuberkulose), der overvejende findes i opdrætsfisk.
Det skriver det norske Havforskningsinstitut
I de senere år er sygdommen forekommet hyppigere i avlsanlæg længere sydpå i Europa, siger havforsker Nina Sandlund ved Havforskningsinstituttet (HI) siger i en kommentar til fundet af fisketuberkulose, »Til gengæld har vi ikke haft problemer med denne sygdom i norske anlæg, fordi bakterien foretrækker et varmere klima.«
Sygdommen kaldes også fiske-tuberkulose, og man har kun kendt lidt til dens forekomst hos vilde fisk. Men nu har norske havforskere for første gang, opdaget sygdommen hos vildtfanget makrel.
Modtog rapporter om ukendt nyre-sygdom hos makrel
Havforskernes mistanken til »fisketurberkulose«, sneg sig ind for et par år siden, da Havforskningsinstituttet fik tilsendt billeder af makrel med unormale nyrer. Billederne var sendt fra prøveudtagere ved fiskemodtagelserne, hvor de kontrollerer fiskens kvalitet.
»Vi kunne se på billederne, at makrelen havde en nyresygdom, men for at finde ud af hvilken sygdom det drejede sig om, skulle vi først undersøge de syge fisk,« forklarer Sandlund fra HI og fortsætter, at man fik tilsendt prøver fra fiskernes fangster og derefter også prøver fra egne overvågnings-ture, for at kunne analysere det nærmere.
Makrelen havde klumpede nyrer, hvilket er meget karakteristik for sygdommen og dermed blev den »ukendte« sygdom afsløret som mykobakteriose, også kaldet fisketuberkulose. Det er kendetegnet ved, at nyrerne ser meget kornet ud.
Selv siger havforskeren, »Vi har således dokumenteret, hvilken sygdom der er tale om, men der er indtil videre ikke foretaget undersøgelser af omfanget. Men vi får stadig indberetninger om observationer af nyresygdom hos makrel fra fiskemodtagelserne i Norge,« fortæller HI-forskeren.
Forskerne ved ikke om mennesker kan blive smittet af sygdommen, men heldigvis kan langt de fleste fiskesygdomme ikke overføres til mennesker – men lige netop mycobacteriosis har det potentiale. Noget som havforsker Sandlund endnu ikke har undersøgt om specielt denne variant, fundet i makrel, har den egenskab at kunne smitte fra fisk til menneske.
Det vigtige samarbejde med fiskeindustrien
Sandlund pointerer, »at vi har kunnet dokumentere denne sygdom i en af vores kommercielt vigtigste bestande, er et glimrende eksempel på, hvor vigtigt det er med et godt samarbejde mellem fiskerierhvervet og forskningen,« understreger hun og fortsætter, »at få observationer ind og efterfølgende at tale sammen, gør det muligt for os at opdage og afklare nye udfordringer i havet,« slutter HI-forskeren Sandlund.
Du kan læse hele artiklen her på »Journal of fish diseases« (engelsk)