Den længe ventede søsætning af havdambruget i området udfor Nexø, fandt sted i fredags, hvor første del af det bornholmske forsøgsprojekt blev indledt, skriver Bornholms Tidende.
Leverandører og ansatte har alle arbejdet hårdt her de sidste 14 dage, for at få projektet i gang. Men trods alle gode intentioner og sikringer af buret, ville havburet det desværre anderledes end folkene bag etableringen af havdambruget.
Murphys love gælder også på havet. Havburet rev sig i nattens løb fri af fortøjningen og drev hen på de små morgentimer sydover mod Dueodde, hvor et at Bornholms Havbrugs både fandt det drivende tidligt lørdag morgen.
Men uheldigvis fik fartøjet en løs trosse i skruen, hvorefter man måtte tilkalde forstærkning af redningsbåden MRB Leopold Rosenfeld, der fik alarm-meldingen ind ca. 7.30 lørdag morgen.
Den bornholmske redningsbåd blev liggende på positionen, mens der blev sendt 2 dykkere ud, for at tjekke årsagen og undersøge havburet.
Held i uheld, selvom buret indeholdt 32 tons ørreder, er der umiddelbart ingen melding om udslip, så skaden er til at overse. Men det må bekymre ledelsen alligevel, at et havbur, der indeholder så mange tons fisk, pludseligt river sig løs i forholdsvis roligt vejr og begynder at drive planløst rundt.
Østersøen omkring Bornholm er udpeget som et oplagt område til havdambrug med muligheden for at producerer op til 15.000 tons fisk. Bekymringen for forurening har dog fået flere til at tvivle på om havdambrug er miljømæssigt forsvarligt. Derfor har Bornholms Havbrug A/S blandt søgt hjælp hos Miljøministeriet, Dansk Hydraulisk Institut og Dansk Akvakultur Forening. Havbruget Musholm A/S i Reersø er ligeledes samarbejdspartner og har med deres over 30 års erfaring med havbrug rådgivet det nye bornholmske selskab