Håndboldkærlighed og kildevand er ikke nok, når de danske herrer skal hive guldet hjem. Ifølge en klubdirektør, der har fem spillere med til EM, er spillerne i de senere år begyndt at fokusere meget mere på kostens betydning for deres præstation – og her er fisk et vigtigt element.
Spis fisk og præstér som EM-herrerne
Når de danske håndboldherrer skal hive guldet hjem til EM i denne sidste og nervepirrende uge, er det med fokus på en perfekt sammensat kost, der giver dem optimal energi, og som mindsker risikoen for udvikling af skader. Landsholdet har hverken fastlagte kostplaner eller diætister tilknyttet, men adm. direktør Frank Lajer i klubben Bjerringbro-Silkeborg, som har fem spillere med til EM, oplever et øget fokus på kostens betydning for præstationen på banen:
”Jeg har set en klar tendens over de seneste 10-15 år, om at spillerne tager deres kost meget seriøst. I Bjerringsbro-Silkeborg rådgiver vi spillerne ud fra de officielle kostråd, Team Danmarks råd til topatleter og så opsøger spillerne i høj grad selv viden om, hvordan kost kan understøtte deres præstation og muskelopbygning. Protein er i fokus, og spillerne spiser meget fisk, kylling, fuldkornspasta og grønt. Så når spillerne indtager banen denne uge, er kosten nøje planlagt med henblik på toppræstationen,” siger Frank Lajer.
Fisk styrker din præstation og forebygger skader
Team Danmark rådgiver danske topatleter om, hvordan kosten kan sikre dem optimal energi og intensitet under mesterskaber og konkurrencer, og her er indtaget af blandt andet fisk et vigtigt element i en præstationsfremmende og sund kost, lyder det fra sportsdiætist i Team Danmark Christina Nielsen:
“Spillernes kost er sammensat efter den enkeltes behov og fokus er på optimal præstation, restitution og forebyggelse af skader. For eksempel er fisk en god kilde til livsvigtige fedtsyrer, da særligt de fede fisk indeholder n-3 fedtsyrer, som findes i meget få madvarer i den danske kost. Fedtsyrerne fra den fede fisk er rigtig vigtige, fordi de forebygger betændelsestilstande hos spillerne. Derudover er der naturligvis mange andre fødevaregrupper, næringsstoffer og temaer – særlig i forbindelse med ’timingen’ af kostindtaget omkring træning og kamp – som vi har fokus på, når vi fin-tuner den enkelte atlets kost”.
Christina Nielsen lægger vægt på, at der er stor forskel på hvad en almindelig dansker skal spise, og hvad en topatlet, som træner mere end 10 timer om ugen skal spise. Men hun understreger, at fisk er vigtigt for alle at få rigeligt af:
”Alle bør spise rigeligt med fisk, fordi det er en vigtig kilde til både jod, selen, E-vitamin og D-vitamin. D-vitamin er dog særlig vigtig at prioritere som eliteatlet, da D-vitamin blandt andet har betydning for muskelstyrken. Så for topatleter som EM-herrerne er kostrådet om 350 gram fisk om ugen særligt vigtigt.”