Et nyt GUDP-støttet projekt med base i Grindsted skal udvinde alt fra proteiner til biopolymerer af strandkrabber og samtidig redde havmiljøet.
En helt ny form for fødevareproduktion er under opsejling i Grindsted. Her arbejder virksomheden Decameal, stiftet af Leander Hessner og Happylan Natkunarajah, på at gøre noget så overset som strandkrabbeskaller til en værdifuld ressource.
Det skriver Vejle Amts Folkeblad blandt andet om (læs her)
Med 7,7 millioner kroner i ryggen fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) skal krabberne forvandles til blandt andet foder og råstoffer uden miljøskadelige kemikalier.
Fra problem til potentiale
Strandkrabber udgør i dag en reel trussel mod havmiljøet, da de æder både fiskeæg, muslinger og ålegræsplanter og dermed forstyrrer biodiversiteten i de danske farvande.
Decameal vender med det nye projekt CRABEX problemet til en mulighed: Ved at opsamle krabber i stor skala, og udvinde alt fra fedt og protein til chitin og chitosan, stoffer med stor værdi indenfor både foder, medicin og vandrensning, slår med projektet – to fluer med ét smæk.
»Skallerne har indtil nu været et lavværdiprodukt. Hvis vi kan finde nye, miljøvenlige metoder til at udvinde alle komponenterne, skaber vi både høj værdi og et grønt alternativ til de proteinkilder, man bruger i dag,« forklarer Leander Hessner til Folkebladet.
Bæredygtighed i stor skala
CRABEX-projektet, som også involverer DTU Fødevareinstituttet, Teknologisk Institut og foderproducenten Aller Aqua, løber over 3,5 år. Målet er ambitiøst: Inden for fem år vil Decameal kunne håndtere op til 40.000 tons strandkrabber årligt og udvinde op mod 6-7 tons proteiningredienser om året.
Metoden, virksomheden udvikler, skal være skånsom mod miljøet og samtidig effektiv nok til, at alle værdifulde stoffer udnyttes, helt uden brug af miljøskadelige kemikalier.
Nyt kapitel i Grindsted
På Slagterivej i Grindsted er Decameal i gang med at etablere produktion. Her vil krabberne blive kværnet og behandlet og ambitionerne stopper ikke der. Projektet har potentiale til at gøre strandkrabber til en eftertragtet råvare og sætte Grindsted på landkortet som foregangs-by inden for grøn fødevareudvikling.
»Vi ser ikke bare krabber, vi ser en ressource, som kan gøre gavn i hele værdikæden. Det er bæredygtig fødevareudvikling, som også hjælper havmiljøet og biodiversiteten,« siger Happylan Natkunarajah.
FAKTA: GUDP-støtte til grøn innovation
- GUDP (Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram) støtter grøn omstilling i fødevaresektoren.
- I alt 15 projekter fik støtte i denne runde – heriblandt CRABEX.
- 105 millioner kroner er fordelt på projekter, der spænder fra plantebaserede drikke til dyrevelfærd og proteinudvinding fra strandkrabber.



















