Det norske Havforskningsinstituttet har gennemført forsøg med sild, makrel og kolmule, der er fanget kommercielt i Norskehavet, og resultaterne viser, at nedkøling til under to grader forhindrer orme-fluelarverne i at trænge ind i fiskekødet.
Orme-fluelarven kveis er en parasit, der primært findes i fiskens indvolde. Nogle få af disse parasitter kan også trænge ind i musklerne, altså selve fileten, og hvis fiskene ikke er tilstrækkeligt nedkølet, kan dette antal øges. Dette kan ikke blot være usmageligt, men også skade forbrugernes forhold til fisk og skaldyr.
Havforskningsinstituttets parasitologer har derfor undersøgt, hvordan forskellige lagringsforhold påvirker larvernes tendens til at trænge ind i fiskekødet.
I forsøget, der blev udført på fiskebåden »Kings Bay«, blev 300 eksemplarer af hver art opbevaret i grupper ved henholdsvis 2, 5 og 15 grader i op til to døgn. Resultaterne viser, at en temperatur på under to grader var tilstrækkelig til at bremse ormefluelarvernes vandring fuldstændigt under hele forsøget for både sild og makrel. Dog var situationen en smule værre for kolmule, hvor nedkølingen ikke var tilstrækkelig til at stoppe larvernes vandring fuldstændigt.
Dette viser, at selvom kraftig nedkøling er gavnligt, kan effekten være specifik for hver art. Forskerne mener, at graden af infektion i udgangspunktet kan være afgørende, og fiskens forskellige levevis og kost påvirker, hvor meget de påvirkes af ormefluelarverne.
Resultaterne fra forsøget understreger vigtigheden af korrekt nedkøling af fisk fra det øjeblik, de fanges, og gennem hele forsyningskæden for at forhindre ormefluelarverne i at trænge ind i fileten.