Flere partier i Folketinget på Christiansborg, vil nu sætte en stopper for dumpning og klapning af forurenet havneslam i havet.
Alle er enige om at der skal gøres noget ved havneslam problematikken. Det kommer efter en artikel i Politiken, der skriver hvorledes kommuner med en tilladelse i hånden, kan dumpe tonsvis af giftigt tungmetal-slam i vores kystnære områder.
De to nyeste sager der har fået myndighedernes tilladelser, er blandt andet:
- Gasledningen Baltic Pipe, der er den kommende gasledning på 800 til 950 km, der skal transportere ti mia. kubikmeter gas årligt fra de norske gasfelter i Nordsøen gennem Danmark og videre til Polen.
- Uddybning af Vejle Havn – med tilladelse til klapning af 90.000 m3 oprensningsmateriale fra Havnen og sejlrenden. Klappes ved Trelde Næs i Nordlige Lillebælt.
- Ligeledes ligger der aktuelt en ansøgning hos Miljøstyrelsen fra Kolding Kommune om at få lov til at dumpe 360.000 m3 ligeledes i Lillebælt. Kommunen har nemlig planer om at bygge en ny havn og bydel, Marina City, som kræver uddybning af havnen.
Flere mener at miljøminister Lea Wermelin (S) øjeblikkeligt skal indfører et midlertidigt stop for deponi af havneslam kystnært. Havneslammet er fyldt med gift, tungmetaller og andre forurenende ting fra årtiers havnearbejde. Det er ikke miljørigtigt, blot at grave det op og så smide det på den anden side af molen. Ude af øje ude af sind, men den går ikke, vi kan ikke blive ved at bruge Havet som losseplads.
Der er helt klare regler for hvorledes havneslam skal behandles og renses, som beskrevet her af Miljøstyrelsens regelsæt om samme emne – kan ses og læses her.
Miljøminister Lea Wermelin (S) siger i en kommentar til Politikens artikel, at hun har taget initiativ til at begrænse miljøfarlige stoffer i havet. Og der vil også blive set på betydningen for klappe-tilladelser, siger hun.