Formanden for Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri (FSK), Søren Jacobsen fremhæver fordelene ved skånsomt fiskeri, i et debat-indlæg i Altinget.dk i dag. Herunder bedre priser og beskyttelse af havmiljøet. Selvom intentionerne er prisværdige, er der imidlertid behov for at adressere nogle udfordringer og potentielle ulemper ved udelukkende at fokusere på denne metode.
Modargument:
Mens skånsomt fiskeri utvivlsomt har miljømæssige fordele, er det ikke en universel løsning på de udfordringer, som fiskerisektoren står overfor.
Her er nogle vigtige overvejelser:
-
-
Økonomisk Bæredygtighed: Skånsomt fiskeri kan være økonomisk levedygtigt for små, lokalbaserede fiskerier, men det er svært at udvide og møde den større efterspørgsel. Større fiskerivirksomheder, der i øjeblikket bruger mere intensive metoder, kan finde det udfordrende at skifte til skånsomt fiskeri uden at lide store økonomiske tab. Dette skyldes færre fangster, højere priser på grund af det begrænsede udbud og konkurrencen om fiskebestandene, samt omkostninger til nyt udstyr og uddannelse.
-
-
-
Forsyningskæde og Fødevaresikkerhed: Ved at reducere mængden af fisk, der fanges, og satse på højere priser pr kilo, kan der opstå problemer med forsyningen, hvor den samlede mængde fisk til rådighed på markedet, ikke dækker efterspørgslen. Dette kan føre til højere priser for forbrugerne og gøre det sværere for almindelige mennesker at få adgang til fisk, som en kilde til sund kost. Vi skal huske på, at det nuværende MSC-certificerede fiskeri med trawl allerede står for næsten tre-fjerdedele af den samlede danske fangst af fisk og skaldyr målt i værdi. Det er desuden væsentligt at sikre forsyningen, især når der er geopolitiske trusler om krig, som den nuværende fra Ruslands Putin.
-
-
-
Implementering og Overvågning: Selvom Jacobsen påpeger nødvendigheden af strammere regler og bedre kontrol, kan implementeringen af disse foranstaltninger være udfordrende og ressourcekrævende. Fiskeristyrelsen og andre relevante myndigheder skal være tilstrækkeligt finansierede og udstyrede til effektivt at håndhæve nye regler, hvilket kan være en stor administrativ byrde.
-
-
-
Internationale Konkurrencedygtighed: Danmark er en del af en global fiskerisektor, hvor konkurrence fra lande med mindre strenge fiskeriregler kan gøre det sværere for danske fiskere at være konkurrencedygtige. Hvis andre lande ikke har de samme strenge regler som Danmark, kan danske fiskere miste markedsandele til billigere udenlandske produkter. Dette kan skade den nationale økonomi og betyde, at Danmark i stedet tvinges til at importere mindre bæredygtigt fanget fisk og skaldyr.
-
Selvom skånsomt fiskeri har mange fordele, er det vigtigt at overveje en balanceret tilgang, der integrerer de forskellige fiskerimetoder og sikrer både miljømæssig bæredygtighed og økonomisk levedygtighed. Det er essentielt, at kombinere skånsomme metoder med effektive reguleringer og internationalt samarbejde, for at sikre en bæredygtig fremtid for fiskeriet og havmiljøet samt ikke mindst for forsyningssikkerheden af friskfanget fisk, der er vigtig for at opretholde en sund kost og forsyne kroppen med de essentielle næringstoffer som omega-3 fedtsyrer, vitaminer og mineraler.
Du kan læse hele Søren Jacobsens debatindlæg i Altinget.dk her (kræver adgang)