Under det nordiske ministerrådsmøde, der afholdes i Reykjavik i Island, fokuseres der overvejende på temaer omkring sikkerhed og fred i Arktis og Norden. Ligeledes vil der på ministerrådsmødet også blive talt om en opdatering af helsingfors-aftalen, der er en slags »Nordisk Grundlov« for samarbejdet og de fælles politikker i Norden. Men klimaet er ikke med som et punkt på dagsordnen.
Men det kan et åbent brev fra 43 klimaforskere til Nordisk Ministerråd, måske ændre på. De har skrevet et åbent brev til det Nordiske Ministerråd, hvor de gør opmærksom på den alvorlige risiko der er for en større ændring i hav-cirkulationen i og omkring Atlanterhavet.
Forskerne påpeger i brevet (kan læses her – engelsk), at flere nyere studier/forskning antyder, at denne risiko har været undervurderet, og et sådant skift i hav-cirkulationen kan få katastrofale, irreversible konsekvenser, især for de nordiske lande, men også for resten af verden.
Arktis og tipping points
Arktis betragtes som »ground zero« for risici ved tipping points, hvor flere systemer – fra Grønlands indlandsis til den Atlantiske Meridionale Overturning Circulation (AMOC) – viser sig sårbare overfor drastiske ændringer. AMOC, der står for nordgående varmeoverførsel i Nordatlanten, der er afgørende for klimaet i Arktis og ud over, og som nu, i stigende grad er truet af at krydse et tipping point.
Høj risiko inden for Paris-aftalens temperaturmål
Risikoen for tipping points kan opstå inden for en temperaturstigning på 1,5-2 °C, som Paris-aftalen sigter mod. Men verden er på vej mod langt højere temperaturer (> 2,5 °C). IPCC’s synteserapport fra 2023 fastslår med høj sikkerhed, at risikoen for uforudsigelige klimaforandringer stiger med den globale opvarmning. IPCC bemærker, at risici ved store tipping points overgår til høj risiko mellem 1,5-2,5 °C.
Stigende bekymring for AMOC-kollaps
Selvom IPCC vurderer, at AMOC næppe kollapser før 2100, konkluderer nye forskningsresultater, at denne risiko er underestimeret og kan blive en realitet allerede i de kommende årtier. En AMOC-nedlukning vil sandsynligvis forårsage dramatiske vejrskift og påvirke både økosystemer og menneskelige aktiviteter voldsomt.
Konsekvenser for Norden og verden
Et kollaps i AMOC vil kunne medføre alvorlig afkøling i Norden, mens nærliggende områder opvarmes. Dette kan udvide den »kolde plet« over det subpolare Atlanterhav og føre til hidtil usete ekstreme vejrfænomener, der vil true bl.a. landbrug i Nordvesteuropa. Globalt vil ændringer i regnmønstre, reduceret optagelse af CO₂ i havene og højere havniveau særligt langs den amerikanske østkyst forværre situationen yderligere.
Anbefalinger
Tilpasning til en så alvorlig klimakatastrofe er ikke en mulighed, og vi opfordrer Nordisk Ministerråd til at:
- Påbegynde en vurdering af denne risiko for Norden
- Tage skridt til at minimere denne risiko ved at styrke internationale klimamål og understøtte hurtig global emissionsreduktion i overensstemmelse med 1,5 °C-målet i Paris-aftalen.
Afsender: 43 internationale forskere
Forklaring på hvilken betydning et kollaps af den »grønlandske pumpe« AMOC vil få
Hvis »den grønlandske pumpe« – også kendt som den Atlantiske Meridionale Omdrejningscirkulation (AMOC) – bremser markant eller kollapser, kan det få alvorlige konsekvenser for fiskeriet i og omkring Danmark. AMOC-systemet spiller en central rolle i at opretholde stabile og næringsrige forhold i de nordatlantiske havområder, som er afgørende for mange fiskebestande.
Her er de primære konsekvenser for fiskeriet, hvis AMOC afkøles markant eller kollapser:
- Ændrede havstrømme og temperaturer: Hvis AMOC svækkes, kan det føre til koldere og næringsfattigere vande i Nordatlanten og Nordsøen, som danske fiskere er afhængige af. Dette kan påvirke tilgængeligheden af kommercielt vigtige fiskearter, som torsk, sild og makrel, der har brug for bestemte temperatur- og næringsforhold for at trives og formere sig.
- Forskydning af fiskebestande: Temperaturændringer kan tvinge fiskearter til at migrere mod nord for at finde gunstigere temperaturer. Det betyder, at arter, som er økonomisk vigtige for danske fiskere, kan forsvinde fra traditionelle fiskeområder, hvilket presser fiskeriet til at følge med nordpå eller omlægge til andre arter.
- Reduceret biodiversitet: AMOC-cirkulationen hjælper med at distribuere næringsstoffer, der understøtter en bred vifte af marine arter. Uden disse næringsstoffer kan biodiversiteten blive reduceret, hvilket betyder færre arter at fiske og dermed mindre diversitet i fangsten for danske fiskere.
- Øgede ekstreme vejrforhold og storme: En svækkelse af AMOC kan også føre til mere uforudsigeligt vejr og flere storme i Nordatlanten og Nordsøen. Dette kan både forstyrre fiskeriet og øge farerne for fiskerne på havet.
- Stigende havniveauer og kystnære ændringer: En AMOC-svigt kan også øge havniveaustigninger, specielt langs den amerikanske Atlanterhavskyst og potentielt også i europæiske kystområder, hvilket vil kunne påvirke fiskeriets infrastruktur, havne og samfund langs kysterne i Danmark.
En kollaps af AMOC vil altså kunne medføre betydelige økonomiske og miljømæssige konsekvenser for fiskerierhvervet i Danmark og andre nordiske lande, hvilket underbygger det pres, forskere nu lægger på det Nordiske Ministerråd for at tage problematikken op og handle hurtigt for at modvirke de værste scenarier.