Efter en del vanskeligheder i forsøgsfiskeriet efter sperling ser det nu ud til, at risten, som de danske myndigheder har forlangt, kommer til at fungere.
Det oplyser formanden for Sydvestjysk Fiskeriforening, Jesper Juul Larsen.
Forsøgsfiskeriet er gennemført i et samarbejde mellem Fiskemelsforeningen, de danske fiskemelsfabrikker og Danmarks Fiskeriforening af fiskeskipper Jens Thorbek, Thyborøn, med ”Pernille Kim” og med Thorvald Børsmose som videnskabelig rådgiver.
– Der har været en del bøvl med at få risten til at fungere, fortæller Jesper Juul Larsen. – Blandt andet opstod der under de første forsøg ”dødvande” i trawlet, og der har også været problemer med den praktiske håndtering af risten. Men nu ser det ud til, at vi har overvundet alle problemer og også lært at håndtere grejet.
– Så nu er vi meget fortrøstningsfulde, og vi er næsten så langt, at vi kan sige, at det fungerer, som det skal, fastslår Jesper Juul Larsen, der samtidig fortæller, at man for nylig har investeret i et undervandskamera, så man nøje kan følge med i, hvad der rent faktisk sker omkring risten under fiskeriet.
Kniven på struben
– Men det er også i sidste øjeblik, fortsætter han, – Forsøgene med risten har jo stået på de seneste tre, fire fem år, uden at vi opnåede gode resultater. Men sidste år fik vi så kniven på struben af de danske myndigheder. Den klare melding lød, at hvis vi ville fiske sperling, så skulle det være med en rist, der fungerede efter hensigten. Ellers ville der ikke blive noget fiskeri.
– Så det er dejligt at kunne konstatere, at vi nu har fundet frem til en rist, som vi kan håndtere, og som effektivt sorterer i hvert fald hvilling og kuller fra, samtidig med at næsten alle andre arter end sperling stort set også bliver frasorteret.
Jesper Juul Larsen pointerer dog, at det altid kan blive endnu bedre, og at det derfor er vigtigt, at der bliver ”plads til udvikling” i den nye bekendtgørelse om sperlingfiskeriet.
Samtidig gør han opmærksom på, at selv om risten virker, så er det ikke det samme som at få en kvote.
– Foreløbig ser det ikke så godt ud med rekrutteringen, så rådgivningen går pt. ud på, at der ingen kvote skal være, siger han. – Men der vil blive foretaget en revurdering af rådgivningen to gange, inden fiskeriet forhåbentlig kan starte i september 2012.
Også TripleNine’s adm. direktør, Christian Bisgaard, glæder sig over, at de tekniske hindringer for sperlingfiskeriet nu synes at være overvundet, og han håber meget på, at der igen bliver åbnet for dette fiskeri, der er af stor betydning for såvel TripleNine som for virksomhedens leverandører.