Forskergruppe fandt tropisk plankton ved Svalbard.

Forskergruppe fandt tropisk plankton ved Svalbard.

Marinebiolog og forsker ved det Naturhistoriske museum og leder af den internationale forskergruppe, Kjell Bjørklund fortæller til Science Daily at det er første gang man har fundet tropiske og subtropiske plankton i arktiske havområder.
Bjørklund fortæller videre at disse meget vel kan give et vigtigt fingerpeg om hvorledes fremtidens økosystemer i havet vil komme til at se ud.

De opsigtsvækkende fund blev gjort nordvest for Svalbard og udgjorde 145 forskellige plankton-arter, de såkaldte radiolarier (encellede plankton-arter der udelukkende lever i tropiske farvande) og det er første gang man finder netop disse ”tropiske” arter så tæt på ishavet.

Bjørklund mener at man med fundet nu kan få en nyttig indikator på hvorledes havstrømme og økologien i området har været før i tiden. Der findes mindst 60 radiolarie-arter i det arktiske havområde, men disse er helt forskellige fra de nyopdagede.

Forskerne og Bjørklund venter nu spændt på de nye prøver der kommer fra havet nord for Svalbard, for at vriste yderligere oplysninger ud af plankton-arterne, såsom; kan de tilpasse sig eller forsvinder de.

Kilde: Forskning.no
FiskerForum.com