Bølgerne går højt når forskere skal kommentere på en undersøgelse fortaget af forskningsansvarlig overlæge og leder af Center for Grønlandsforskning på Aalborg Universitetshospital, Stig Andersen.
Resultaterne, som er publiceret i tidskriftet Atherosclerosis, viser at grønlændernes store indtag af fisk, stik imod forventning skaber en inflammation, en betændelsestilstand i blodkarrene, som ofte er forstadiet til en blodprop.
Både Hjerteforeningen og forskere fra Københavns Universitet finder ikke på grundlag af denne undersøgelse at konkludere, at fisk øger risikoen for blodpropper.
Gorm Jensen, der er professor og forskningschef i Hjerteforeningen slår fast, så det ikke kan misforstås, ”folk, der spiser fed fisk, er mindre syge og dør i mindre grad tidligere end folk, der ikke spiser fisk.” og Gorm Jensen opfordre fortsat danskerne til at spise fisk to gange om ugen.
Det der er fundet i undersøgelsen, som en øget inflammation / betændelse i blodet hos grønlændere, der spiser traditionel grønlandsk mad, har intet med danskere at gøre.
”Forskningen viser kun, at de to faktorer inflammation og højt indtag af fisk er til stede samtidig, og årsagen hertil kan skyldes mange andre faktorer i den traditionelle grønlandske livsstil, ” siger en lige så uenig professor i ernæring på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet Lars Ove Dragsted.
Andre danske forskere stiller sig også tvivlende over for de nye forskningsresultater. De er interessante, men er alt for usikre til, at man på nogen måde bør anbefale at spise færre fisk.
Lektor Lotte Lauritzen fra Københavns Universitets Institut for Idræt og Ernæring, som har speciale i omega-3-fedtsyrer, er også uenig med konklusionen i tidskriftet Atherosclerosis, og går lidt videre i hendes kritik, ”så jeg vil faktisk ikke bare sige, at forskerne er gået lidt for langt, men alt for langt i deres fortolkning,” siger hun til videnskab.dk.
Sådan foregik undersøgelsen
Forskerne har taget blodprøver på 535 personer i Grønland i aldersgruppen 50-69 år, som har øget risiko for at få blodpropper i hjertet. De har målt to markører for inflammation, YKL-40 og hsCRP, og har analyseret grønlændernes madvaner ved hjælp af omfattende kostspørgeskemaer.
Undersøgelsen viste, at de grønlændere, der primært spiste traditionel grønlandsk kost som fisk, sæl og hval havde markant mere inflammation i kroppen, sammenlignet med dem, der primært spiste importerede fødevarer. Det gjaldt også, når forskerne korrigerede for kendte faktorer, der påvirker inflammation, som køn, alder, BMI, rygning og alkoholforbrug.