Den årlige østersjagt i Nykøbing Mors samlede i år over 100 deltagere, herunder både lokale borgere og forskere fra DTU Aqua. Arrangementet, som blev afholdt i slutningen af april, var en kombination af en kulinarisk dag og et event, hvor borgerne bidrog aktivt til forskningen.
Det skriver DTU Aqua
For første gang blev østersjagten gennemført som et »citizen science-projekt«, hvor almindelige borgere bidrog til videnskaben ved at indsamle og sortere prøver fra stillehavsøstersrevene. Målet med østersjagten var at undersøge tætheden af stillehavsøsters samt kortlægge hvilke andre organismer, der lever i revene.
Borgerne gik ud i vandet og indsamlede prøver, som de derefter omhyggeligt sorterede ved borde på stranden. Denne indsats hjalp forskerne med at få et præcist billede af økosystemet i østersrevene.
Kathrine Habekost Hansen, videnskabelig assistent ved DTU Aqua, udtrykte stor taknemmelighed for borgernes deltagelse. Hun understregede, at borgernes hjælp var uvurderlig i forsøget på at optimere metoderne til indsamling og måling af data fra østersrevene.
Efter den videnskabelige del af arrangementet var det tid til at nyde frugten af dagens arbejde. De indsamlede østers blev overdraget til erfarne kokke, der tilberedte dem på forskellige lækre måder. Deltagerne kunne således nyde en velsmagende skaldyrsfrokost under åben himmel.
Arrangementet blev ikke kun en succes på grund af det gode vejr og den gode mad, men også på grund af den positive stemning blandt deltagerne. Forskerne fra DTU Aqua ser frem til at analysere den indsamlede data, som vil være afgørende for fremtidige initiativer til at kontrollere udbredelsen af stillehavsøsters, en invasiv art.
Alt i alt bød østersjagten på en dag fyldt med læring, samarbejde og smagsoplevelser, der satte fokus på både videnskab og gastronomi. Forskerne håber på lignende arrangementer i fremtiden, hvor borgerne igen kan spille en central rolle i forskningen.