»Parker de usaglige argumenter og de letkøbte populistiske løsninger, for fiskerierhvervet tager medansvar for vores klima og miljø,« var ordene fra Svend-Erik Andersen.
Formanden for Danmarks Fiskeriforeningen PO, henviser til et debatindlæg, begået af Kathrine Richardson, der er professor og leder af sustainability science center på Københavns Universitet og Anders Morgenthaler, klimaaktivist, tegner og filminstruktør samt Anders Barsøe adm. direktør hos Letz Sushi, der i Politiken, præsenterer danskerne for en påstand om, at dansk trawlfiskeri er lige så miljøskadeligt som minedrift, og man derfor bør forbyde trawl-fiskeriet.
»Umiddelbart kan det være sympatisk, at de tre mener, at det er nødvendigt at gøre en ekstra indsats for at sikre et sundt havmiljø og klima,« siger formanden for Danmarks Fiskeriforening (DFPO), »vi tager gerne vores del af ansvaret. Derfor er vi kede af skribenternes indlæg, udelukkende baserer sig på skræmmebilleder, letkøbte påstande og strider mod dansk forskning i trawlfiskeri.«
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har for nyligt afleveret et notat til Folketingets Miljø-og Fødevareudvalg, hvori man kunne læse, at en omlægning til fiskeri med garn ikke øger biodiversiteten. Derimod skriver DTU, at garn faktisk føre til en stigning i mængden af spøgelsesgarn og plastik i havet.
Desuden undsiger notatet også skribenternes påstande om, at trawlfiskeriet ødelægger havets evne til at lagre CO2. DTU slår fast i deres notat, at der generelt ikke trawles på de dybder, hvor der er lagret CO2. Således er trekløvet, Richardson, Morgenthaler samt Barsøe’s argumenter uden hold i virkeligheden.
Formanden Svend-Erik Andersen påpeger videre, at Danmarks Fiskeriforening (DFPO) ved, at fiskerierhvervet har et medansvar for vores klima og miljø. Derfor har vi i årevis arbejdet med bæredygtighed. Bl.a. har fiskerne reduceret deres CO2-udledning med 60 procent siden starten af 1990′ erne og i foråret præsenterede Danmarks Fiskeriforening (DFPO) sammen med Danmarks Naturfredningsforening (DN) – et forslag om at frede 10 procent af Danmarks hav-areal.
»I den konkrete plan beviste vi, at der både er plads til et sundt havmiljø og et levedygtigt erhvervsfiskeri,« forklarer formanden videre og peger samtidig på det helt urimelige og letkøbte argument, at man bare kan stoppe for trawlfiskeriet, så bliver alt godt igen.
Men 90 procent af økonomien i dansk fiskeri kommer netop fra trawlfiskeriet, og dansk fiskeri bidrager stort til samfundsøkonomien. Ikke mindst i »Vandkantsdanmark«. Her bidrager fiskeriet med 16.000 arbejdspladser og 3,7 procent af den danske eksport. En økonomi og en beskæftigelse, som er helt essentiel og væsentlig for »Vandkantsdanmark«.
Svend-Erik Andersen understreger dermed, at man i dansk fiskeri ønsker dialog og samarbejde for at sikre et sundt havmiljø. Det er derfor helt fundamentalt, at al usaglig argumentation og letkøbte populistiske løsninger, parkeres og man i stedet i debatten søger at fokusere på de tiltag, som skaber reel forandring for havmiljøet.
»Husk – mere end nogen andre, lever vi fiskere af et sundt havmiljø,« kommer det slutteligt fra formanden for Danmarks Fiskeriforening Svend-Erik Andersen.