Den 25. marts 2023 udsendte forligsmand Jan Reckendorff et mæglingsforslag om fornyelse af en lang række overenskomster på det private arbejdsmarked for perioden frem til 1. marts 2025.
Resultatet af afstemningen foreligger og forslaget er på lønmodtagersiden vedtaget med 79 pct. afgivne ja-stemmer. Stemmeprocenten har samlet været 59,3 pct.
På arbejdsgiversiden er forslaget vedtaget med 100 pct. ja-stemmer.
For snart 4 uger siden satte Danmarks Fiskeriforening, Danmarks Pelagiske Producentorganisation og 3F Transport deres underskrifter på en ny overenskomst, som skal gælde for de cirka 1.200 ansatte om bord på de danske fiskefartøjer.
Aftalen indeholder den største pensionsstigning hidtil på 21 procent, skriver 3F omkring overenskomsten, der dækker ca. 1.200 fiskere. De ansatte i fiskeriet sikres ligeledes en stor stigning i garanti-lønnen på seks kroner i 2023 og 2024.
Fiskernes overenskomst hører til de mere specielle på transportområdet. De ansatte fiskere – partsfiskere – får løn beregnet som en del af fangsten.
Men hvis der har været en dårlig fangst, er fiskerne sikret garantibetaling, og det er den, der de kommende to år stiger med i alt 12 kroner i timen. Ligeledes stiger timelønnen for at arbejde ud over sædvane og sygeløn også med 12 kroner i timen.
Arbejdsgivers indbetaling til pension stiger med ét procentpoint, så arbejdsgiver nu indbetaler 11 procent og lønmodtager fortsat 10 procent.
Fiskernes pension regnes ikke ud fra deres løn, da den svinger alt efter fangsten. I stedet har man en aftalt sats, som de nu samlede 21 procent regnes ud fra. Den sats stiger over de næste to år med i alt 30 kroner i timen fra 185 til 215 kroner i timen.
Også lærlingene kan se frem til en mærkbar lønstigning. Deres løn siger med 4,5 procent i 2023 og med 3,5 procent i 2024.
Derudover stiger lærlingenes minimumstillæg under deres praktik med 500 kroner om måneden, så de nu får 1500 kroner på første år og 3000 kroner på andet år.
Med aftalen sikres ligeledes ikke-danske kollegaer, der bliver omfattet af overenskomsten på helt samme vis som deres danske kollegaer, Der mangler arbejdskraft i fiskeriet, og derfor er det vigtigt, at de udenlandske kollegaer, der kunne tænke sig at arbejde på de danske skibe, sikres lige vilkår.
Arbejdsgiverne skal betale de udgifter, som udenlandske fiskere får, når de bliver ansat. Det kan foreksempel være visum, rejseudgifter, lægeattester og så videre, ligesom arbejdsgiverne skal hjælpe med at finde en bolig. Og så skal udenlandske fiskere som minimum have et dansk søsikkerheds-kursus og sprog-kundskaber, der sikrer, at der ikke kan opstå farlige misforståelser på skibet.
På arbejdsgiversiden er Danmarks Fiskeriforening også glade for den nye overenskomst, der med fiskeriformanden Svend-Erik Andersens ord til Fag-bladet 3F, »Jeg er rigtig glad for, vi har fået enderne til at mødes og indgået en aftale, der sikrer gode forhold for alle ansatte i dansk fiskeri, og som samlet set bidrager til, at det er attraktivt at arbejde i dansk fiskeri,« understreger formanden for Danmarks Fiskeriforening