Det er enhver virksomhedsejers værste mararidt, når omkostningerne overhaler indtjeningen – når nøgletallene går i nul eller endnu værre i minus. Sådan oplever mange fiskere det for tiden, med brændstofprisernes himmelflugt. Så regnes der flittigt ved køkkenbordet, på om det overhovedet kan betale sig at gå på havet.
Fiskernes problemer er ikke gået upåagtet hen, for erhvervet er i forvejen ramt at flere samtidige ulykker, som Brexit-aftalens fatale indhug i kvoterne og den følgende dårlige fiskeriaftale med nordmændene samt biologernes dommedagskvoter i især Østersøen og nu også for tobisfiskeriet, har sammen med den eksplosive stigning i brændstofpriserne, givet erhvervet en gedigen modvind af kulingstyrke.
Men nu kommer den før så udskældte fiskeriordfører fra Socialdemokratiet, og nuværende erhvervsminister Simon Kollerup (S) erhvervet til undsætning, ved at kaste en økonomisk redningskran ud til fiskerne, fulgt af ordene »Vi skal have et fiskeri – også i fremtiden«.
Det skriver TVMidtVest blandt andet om og henviser til at konsekvenserne af Ruslands invasion af Ukraine, nu breder sig som ringe i vandet. De pludseligt og meget omfattende stigninger i brændselsoliepriserne er kommet som en tyv om natten og har lynhurtigt indhentet lønsomheden i et udfordret dansk fiskeri.
Derfor har flere fiskere taget det tunge valg, at lægge til kaj, i håbet om at situationen vender og tingenes tilstand retter sig ind igen.
Det er erhvervsminister Simon Kollerup (S) opmærksom på og forklarer overfor TVMidtVest, »Vi skal tage den her situation meget alvorligt. På vegne af regeringen vil vi forsøge at hjælpe fiskerne igennem denne svære situation med de værktøjer, vi har til rådighed. Vi skal have et fiskeri – også i fremtiden,« understreger erhvervsministeren.
Han vil benytte sig af flere forskellige værktøjer, for at hjælpe de betrængte fiskere. Blandt andet med de lån, som fiskere og andre virksomheder har taget under Corona ved at lave en afdragsordning, så man kan afdrage i små bidder istedet. Derudover ligger der en mulighed i vækstfonden og eksportkreditfonden, som Erhvervsministeriet står for, at give statsgaranteret lån, så man kan komme nogenlunde helskindet igennem denne økonomisk betrængte situation.
Erhvervsministeren slutter af overfor TVMidtVest med at understrege, at han tager situationen meget alvorligt og henviser til at han er klar til at tage de tilrådeværende »værktøjer« i brug.