Man kan kun frygte det værste, når Folketinget’s partier i dag fredag den 26. november kl. 10.30 skal forhandle om hvorledes EU-milliardkompensationen til fiskerne skal fordeles efter Brexit.
De Danske fiskere har måttet afgive kvoter efter Storbritanniens exit fra det fælles europæiske marked og det har EU valgt at kompensere for med den såkaldte Brexit-reserve. En reserve der skal relatere til de tab som fiskerne har haft som følge af Brexit / handels- og Samarbejdsaftalen med Storbritannien.
Men istedet for man følger Grundloven’s §73 stk. 1, der forskriver at ejendomsretten er ukrænkelig (i dette tilfælde Fiskernes egne købte og betalte kvoter, som af EU er brugt som betaling for fortsat adgang til Engelsk farvand jvf. Brexit-aftalen), så vil Folketinget ikke kun tale om en egentlig kompensation, men betinge sig, at det ud over en kompensation, også kædes sammen med en mulig ophugningsstøtte eller et muligt ophør i fiskeriet.
Men ét er erstatning for det som EU har brugt som betaling for adgangen til engelsk farvand (oversat til, ekspropriation af fiskernes kvoter), noget andet er en ophugningsordning, hvor fiskerne frivilligt kan vælge at komme ud af fiskeriet, ifbm. en ophugningsstøtte og afhændelse af deres kvoter.
Til Fodevarewatch.dk siger fiskeriministeren Rasmus Prehn (S), at man ikke på forhånd kan sige, hvor stor en del af pengene regeringen ønsker at sætte af til de enkelte elementer, for eksempel en økonomisk kompensation, omlægning af fiskeriet eller en egentlig ophugningstøtte.
Husk nu på hvad Grundloven siger, »at ejendomsretten er ukrænkelig. Ingen kan tilpligtes at afstå sin ejendom, uden hvor almenvellet kræver det. Det kan kun ske ifølge lov og mod fuldstændig erstatning. … Ethvert spørgsmål om ekspropriationsaktens lovlighed og erstatningens størrelse kan indbringes for domstolene.« Længere er den ikke. Dvs. erstatning 1:1 for mistede kvoter, uden hensyntagen til størrelsen af den enkeltes fiskeri.
Fiskeristyrelsen har opgjort de Brexit-ramte fiskeres tab således:
Danske fiskere mistede fiskerettigheder for 1,2 mia. kr. på Brexit-aftalen mellem EU og Storbritannien.
Fiskeri på 20 forskellige kvoter er direkte berørt. Nedenstående eksempler er udelukkende på kvote-tab for torsk og mørksej samt sild. (kvote-tab på andre fiske-arter er ikke nævnt herunder)
Torsk: (Samlet tab 227 mio. kr.):
- Cirka 40 fartøjer har et tab på mellem 200.000 og 1 mio.
- 25 fartøjer har et tab på imellem 1 og 5 mio.
- 16 fartøjer har et tab imellem 5 og 10 mio.
Mørksej (Samlet tab: 64 mio. kr.):
- 40 fartøjer har et tab imellem 100.000 og 500.000.
- 30 fartøjer har et tab på over 500.000 kr. 17 af dem imellem 1 og 5,8 mio.
- Det er i stort omfang de samme fartøjer, der har mistet kvoter på mørksej og torsk.
Tabene for sild er 512 mio. kr.
Hertil skal lægges de øvrige fiskearter som også er omfattede af aftalen.
Forhandlingerne mellem regeringen og Folketingets partier begynder fredag klokken 10.30.