Morten Messerschmidt Dansk Folkeparti (DF) og Martin Lidegård Radikale (R) har netop lanceret et udspil der sigter på at forbedre havmiljøet. Men forslaget fra de to partier, vidner i højere grad om manglende indsigt i hvordan fiskeriet foregår, end det modsatte, skriver Gregers Jacobsen som er bestyrelsesformand for Læsø Fiskeindustri, i et partsindlæg i Altinget.dk
Messerschmidt og Lidegaard er gået i fælles fodslag mod regeringens forslag omkring Havplanen – de mener den er for uambitiøs på naturens vegne – læs her i Altinget.dk
Men fiskeskipper og bestyrelsesmedlem Gregers Jacobsen går i rette med politikerne fra de Radikale og fra Dansk Folkeparti, hvis forslag på mange måder kan virke sympatiske, men som efter Gregers Jacobsens mening, istedet desværre demonstreres ren betontænkning når bundslæbende redskaber igen udpeges som den store synder, der nødvendigvis skal begrænses.
Målet er at mindst 30 procent af havområderne skal friholdes for fiskeri med bundslæbende redskaber, og underforstået også områder hvor der fiskes i dag, hvilket Gregers Jacobsen er helt uenig i.
Han Mener istedet at udspillet demonstrerer en manglende indsigt i hvordan fiskeriet foregår, og selv om det af planen fremgår, at der skal være en tæt dialog med fiskerierhvervet, så er der tale om et frontalangreb på de få tilbageværende fiskere, og sporene skræmmer. Ordet dialog benyttes ofte, men praktiseres ikke. De bundtrawl der benyttes i Kattegat har i størrelse og tyngde ikke ændret sig de seneste 50 til 60 år, og påvirkningen af havbunden er kun kortvarig. Der fiskes stort set altid på sand- eller mudderbund, og der hvirvles selvfølgelig støv op når trawlet trækkes hen over bunden og berører det øverste lag, men nogen længerevarende effekt sker ikke og er iøvrigt aldrig dokumenteret.
Samtidig påpeger Gregers Jacobsen, at det er vigtigt at huske, at den suverænt vigtigste art, jomfruhummer – ifølge biologerne har det fortrinligt. For andre arter er der både fremgang og det modsatte. Sådan er det når havets natur som alt andet er dynamisk.
For alle arter gælder, at der allerede i dag er masser af frirum, eftersom mere end halvdelen af Kattegat allerede er beskyttet fra naturens side. Der er således masser af uforstyrrede områder, skriver Gregers Jacobsen og påpeger videre, at det er en kendsgerning at fiskeriaktiviteten er reduceret med ca. 80 procent de seneste 30 år.
Alligevel trækker de to partier nu igen det store skyts frem
Specielt når det gælder om at profilere sig på den grønne bølge, er fakta og den virkelige verden åbenbart ganske helt uden betydning. Hvad betyder konsekvenserne for de få tilbageværende fiskerisamfund og fiskere, når der istedet er stemmer i at vise beslutsomhed og »ansvarlighed«.
»Man får det bare dårligt, og I kan simpelthen ikke være det bekendt,« pointerer Gregers Jacobsen. »Personligt er jeg nået dertil, at fiskerne må forsøge at finde konstruktive og bæredygtige løsninger sammen med ansvarlige »grønne organisationer«. Her vil vi blive mødt med en fælles overordnet målsætning om et sundt havmiljø, og også en faglighed og indsigt som kun ganske få politikere besidder.«
Afstanden mellem politikere og fiskere har aldrig været større
»Via sociale medier har vi aldrig været tættere på vore valgte politikere,« siger Gregers Jacobsen, men samtidig understreger han, at afstanden mellem Christiansborg og befolkningen, ikke mindst i de udøvende erhverv, vel aldrig har været større end lige netop nu.
Nordjysk regionspolitiker støtter bundtrawl og hummerfiskeri
Specielt denne sidste konstatering fra Gregers Jacobsen har fået Regionspolitikeren fra Dansk Folkeparti (DF) Erik Høgh-Sørensen til tasterne. Han siger til FiskerForum.dk, som havde forespurgt om Dansk Folkepartis holdning til bundslæbende redskaber i Kattegat og en fredning her, som både de Radikale og nu også Dansk Folkeparti nu er bannerføre for.
Erik Høgh-Sørensen understreger, »Dansk Folkeparti (DF) vil dansk fiskeri og modstanden mod bundslæbende redskaber, findes ikke i partiet, der istedet er tilhængere af bundtrawl der ikke skader havbunden og selvfølgeligt også tilhængere af fiskeri efter både jomfruhummer og hesterejer
Modstanden skal istedet tolkes som modstand mod bomtrawl, når det skader havbunden. Det mener Erik Høgh-Sørensen (DF), der istedet helt ønsker at forbyde bomtrawl, og gerne hurtigst muligt, som han siger til FiskerForum.dk. »Vi bør indføre stoppet nu, for bomtrawlernes hærgen trænger andre fiskerier Nordpå, hvilket højst sandsynligt vil give trængselsproblemer i andre danske fiskeriområder, til mere skade end gavn – derfor kan et forbud mod bomtrawl kun gå for langsomt,« understreger den nordjyske regionspolitiker overfor FiskerForum.dk, der altid vil kæmpe fiskeriets sag og som iøvrigt er stolt af de danske fisketraditioner.