Fortvivlede fiskere rammes nu af den intensive kampagne, som specielt Danmarks Naturfredningsforening (DN) fremturer med for tiden, hvor de vil have folk til at skrive under på, at de vil stoppe bundtrawl i dansk farvand. Men fiskerne forstår det ikke når miljøorganisationerne siger de skader havbunden – for det passer jo ikke..
På havnen i Gilleleje er fiskerne rystede over kampagnen mod bundtrawlfiskeriet, som Danmarks Naturfredningsforening (DN) netop har startet. Denne kampagne har tiltrukket mere end 44.000 underskrifter og ønsker at forbyde fiskeri med bundtrawl i områder, som Staten har betegnet som »beskyttet hav«. Med usandfærdige fakta og fordrejninger af kendsgerningerne risikere fiskerne i Gilleleje at miste deres levebrød.
Ulrik Kølle, en fisker fra Gilleleje, der opererer fra den største erhvervsfiskerihavn i Østdanmark, er skeptisk over for kampagnen og kalder den for populistisk. Han mener, det er urimeligt at påstå at et trawlforbud vil gavne fiskebestanden.
Fiskerne føler, at deres erhverv er i fare på grund af DN’s kampagne, der ønsker at forbyde bundtrawlfiskeri i de områder, der er udlagt som ›beskyttet hav‹. De mener ikke, at påstanden om skade på havbunden er korrekt.
Men DN’s præsident, Maria Reumert Gjerding, fastholder, at bundtrawl skader havbunden og ikke hører hjemme i beskyttede naturområder.
De beskyttede havområder er primært indført for at beskytte specifikke arter, men forbud mod bundtrawl er endnu ikke blevet indført, da det ikke påvirker disse arter direkte. Fiskeri-formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen er parat til at diskutere begrænsninger i trawlfiskeri i visse områder. Han påpeger, at kun 32% af det danske havområde tillader fiskeri med trawl.
Fiskerne i Gilleleje frygter yderligere begrænsninger i Kattegat. De mener, at trawl er skånsomt i forhold til garn, da trawl hives op hver ottende time, mens garn kan stå opstillet i to-tre dage, hvilket kan medføre, at fisk dør i nettene.
Henrik Gislason, professor emeritus ved DTU Aqua, forklarer til TV2 Kosmopol, at bundtrawl faktisk skader havbunden ved at dræbe eller beskadige bunddyr. Afhængigt af arten kan mellem 20 og 40 procent af bunddyrene dø umiddelbart efter passagen af bundtrawlet.
(red. Underligt – for en anden undersøgelse fra DTU Aqua siger direkte at når der trawles på sandbund eller blød mudderbund, som det sker for den overvejende del af trawlfiskeriet der praktiseres i Danmark, er fiskeriets påvirkning meget lille – det påvirker her kun 6 procent af bunddyrene og havbunden genetableres også ret hurtigt efterfølgende).
Miljøminister Magnus Heunicke har endnu ikke kommenteret Danmarks Naturfredningsforening’s forslag om forbud mod bundtrawl, men han har tilkendegivet en prioritet for »skånsomt fiskeri« for at beskytte havmiljøet. Fiskerikommissionen forventes at afgive anbefalinger i oktober angående fiskeri i Danmark, samtidig med at man beskytter havmiljøet.
(Red. MEN – Der er altså ingen grund til, at hverken Heunicke (S) eller andre politikerne ringer med dommedagsklokkerne og skyder fiskeriet med bundtrawl alle ødelæggelser i skoen. De danske fiskere værner om havmiljøet – og de hviler ikke på laurbærrene i forhold til at gøre det endnu bedre. Fiskerne forfiner hele tiden bundtrawlsfiskeriet med lettere redskaber og nye teknologier, så de påvirker naturen mindst muligt. Samtidig brødføder de mange mennesker med friske velsmagende og klimavenlige fisk og skaldyr – for det er netop dét, som bundtrawlsfiskeriet kan!