Det drejer sig om Fiskeristyrelsens nye version af E-log, der under en overskrift i FiskerForum.dk, »Den nye version af E-log virker på nogle områder absurd og det vækker undren«. Artiklen er også skrevet på baggrund af den seneste tids megen tale om afbureaukratisering. Det har fået styrelsen til at henvende sig med følgende kommentar.
De skriver, at i artiklen i FiskerForum.dk (kan ses her), fremgår det bl.a., at nogle fiskere er i tvivl om nødvendigheden med de nye E-log-opdateringer, og der stilles forslag om, hvorvidt man eksempelvis helt kan ’slette’ landingserklæringen og i stedet alene anvende opgørelsen/afregningen fra fiskeauktionen.
For at imødegå evt. misforståelser om bl.a., hvorfor de nævnte opdateringer af E-log’en er foretaget og, hvorfor reglerne om udfyldelse af logbog og af landingserklæring ikke blot kan ’slettes’, har vi udarbejdet svar på nogle af de spørgsmål, der rejses i artiklen.
Spørgsmål og svar om reglerne for landingserklæringen og opdatering af E-log
- Hvorfor har vi reglerne om landingserklæringen? Danmark får som medlem af EU årligt tildelt kvoter på fiskeri af forskellige arter og i forskellige farvande. Danske fiskere har derfor en forpligtigelse til, at fartøjer på 10 meter og derudover skal dokumentere deres fangster i logbogen med oplysning om art, mængde og fangstfarvand. Den i logbogen anførte mængde er et skøn, hvorfor det derfor er af betydning, at fartøjsføreren ligeledes udfylder landingserklæringen med angivelse af den korrekte vægt, som er fundet ved vejningen i land. Både logbogen og landingserklæringen er med til at dokumentere, at fiskeriet er foregået i henhold til reglerne. Reglerne er der for at undgå såkaldt IUU-fiskeri, dvs. fiskeri som er illegalt, udokumenteret eller ureguleret og hermed til at sikre et fiskeri, der er bæredygtigt for både naturen og fiskerne. I den forbindelse er det Fiskeristyrelsens opgave at kontrollere, at reglerne bliver overholdt, og at vi lever op til de aftaler, der er indgået med de øvrige EU-lande. Overholder vi ikke disse regler, kan vi som nation risikere sanktioner, der omfatter såvel den enkelte som alle danske fiskere.
- Hvorfor skal der nu rapporteres nye oplysninger i E-log’en? Styrelsens opgave omfatter også at stille en teknisk løsning til rådighed, som gør det muligt at opfylde de EU- krav, der er til, fx at kunne udveksle fangstdata på tværs af EU. Den i artiklen omtalte opdatering til E-log 13 er et eksempel på, at der er kommet nye EU-krav til de data, vi skal indberette.
- Hvorfor har det været nødvendigt med flere opgraderinger? Herudover kan der være behov for at lave opgraderinger for at rette tekniske fejl i systemer eller det fysiske udstyr, der anvendes. Med Opdateringen af E-log til version 13 var der eksempelvis en løsning på en fejl i datoangivelsen for fiskere, der har en Inmarsat C-transceiver installeret. Uden opdateringen ville de berørte fiskere skulle være blevet i havn, indtil transceiveren var blevet udskiftet. Det er vigtigt at understrege, at fartøjer, der fortsat har en Immarsat C-transceiver med fejl på GPS-modulet, skal udskifte den til en satellit baseret transceiver (Iridium). Læs mere om dette på Fiskeristyrelsens hjemmeside:
- Den varslede opdatering til E-log 14, som frigives i slutningen af 2023, vil give mulighed for sende den elektroniske logbog via internettet. Det vil gøre det lettere og billigere at sende data for fiskeren, og vi kan opdatere løsningen via internettet, uden at der skal foretages installation hos fiskeren hver gang. Det er en løsning, som længe har været efterspurgt af fiskerne, og som styrelsen har arbejdet på højtryk for at gøre klar. Det skal dog bemærkes, at positionsmeddelelser fortsat skal sendes via en satellit baseret transceiver (Iridium), da dette ikke kan gøres via internettet.
- Kan man helt slette landingserklæringen og lad det være op til opgørelsen/afregningen fra fiskeauktionen, der både fortæller om både fiskearter, størrelser m.m.? Reglerne om, at man som fisker skal udfylde en landingserklæring, følger af et EU- krav, som bl.a. bruges til at afskrive på den kvote, der er til rådighed for en given art. Det er derfor en regel, man ikke uden videre kan afskaffe. Oplysningerne fra opkøberen om de købte mængder anvendes til krydskontrol af de oplysninger, som kommer fra fiskeren. Det sker for at sikre, at der ikke sker omsætning af fisk, som ikke er korrekt registreret i logbogen og landingsopgørelsen. Omvendt er det jo ligeledes en mulighed for at kryds-kontrollere, at køberen har indberettet de korrekte mængder opkøb fra fiskeren.