Selvom det ikke længere lugter af fisk i luften over Esbjerg, så har Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg netop udsendt en fotobog om livet som fisker i dengang Danmarks største fiskerihavn Esbjerg.
Den store fiskerihavn, som sidste år fyldte 150 år, bruges ikke længere til at lande tonsvis af sprællevende og sunde fisk fra Nordsøen. Istedet har offshore-industrien, overtaget denne hovedrolle på kajen, noget de fleste esbjergenserne længe har vidst.
Det definitive punktum, som Danmarks største fiskerihavn, sættes derimod med bogen »Danmarks vildeste fisker-eventyr«. Der med bogen, fyldt med fotografiske portrætter og bundærlige sandfærdige fortællinger, bringer de interesserede læserne meget tættere på det erhverv, der mere end noget andet har formet Esbjergs selvforståelse. Sådan indledes bogen med den fyrige titel, »Danmarks vildeste fiskerieventyr«.
Mange kender ikke historien
I en udsendt pressemeddelelse om bogen konstateres det, at når studenterne om lidt kravler op og hilser på Kong Christian på Torvet i Esbjerg, så vil flere af dem aldrig have kendt eller hilst på en fisker. De vil aldrig have hørt fiskebådenes dieselmotorens helt specielle dunken og fiskeauktionarius råben. De vil heller aldrig have mærket dunsten af fisk i næseborene, fra et succesfuldt togt på Nordsøen eller leget »tagfat eller gemme« mellem de store stabler af silde- og fiskekasser på kajen. De vil heller aldrig have oplevet havnens helt unikke og meget fascinerende liv, for fiskeauktionen lukkede jo allerede det år de lærte at gå, og med det sluttede en stolt æra i danmarkshistorien.
Du kan se eller gense videoen fra 50 års jubilæum på Fiskeri- og Søfartsmuseet her
Esbjerg Havn fejrede 150 år i 2018 – samme år som Fiskeri- og Søfartsmuseet fejrede sit 50-års jubilæum. I den anledning skabte museet jubilæumsudstillingen »Danmarks Vildeste Fiskereventyr« som en hyldest til Esbjergs seje mænd. I ingen anden by har fiskeri og fiskere formet dagligdagen og den moderne udvikling, som i Esbjerg. Og fiskerne rækker stadig langt ind i Esbjergs selvforståelse og tilgang til tidens udfordringer, skriver man i pressemeddelelsen.
Esbjerg Havn
Sidste år fejrede man således Havnens 150 år. Kigger man tilbage har Havnekajen vokset fra 250 meter til imponerende 12.000 meter og indbyggertallet i den gamle fiskeriby, er vokset fra 23 til 116.000 indbyggere. Da Danmarks Rigsdag tilbage i 1868 besluttede at anlægge en havn på Vestkysten, faldt valget helt naturligt på Esbjerg, fordi havet ud for kysten hurtigt blev meget dybt og derfor også var en Isfri Havn. Men udviklingen indenfor fiskeriet udviklede sig så hurtigt, at Esbjerg på et tidspunkt blev kaldt for »Danmars Chicago«.
I dag forbindes Havnen knapt nok med fiskeriet, men istedet mere, for at være Danmarks største Offshore-Havn og verdens førende på udskibning af vindmøller. Fremover forventes det at Esbjerg påbegynder sit næste store erhvervseventyr, når et 7000 kilometer langt tranatlantisk undersøisk fiberkabel kommer i drift.
Handler om mandsmod
Fotografen Jes Larsen og museets historiker Søren Byskov har arbejdet tæt sammen med tidligere fiskere. Sammen har de skabt et enestående dokument på det mandsmod og den snarrådighed, som fiskeriet krævede. Når himmel og hav stod i et. Når jagten på fangsten fik blodet til at bruse. Og når investeringer i ny teknologi og kvoter gav de største bekymringer, siger museumsdirektør, David Dupont-Mouritzen.
Bogen har fået rosende ord med fra Rane Willerslev, direktør, Nationalmuseet, der fremhæver bogen »Danmarks vildeste fiskereventyr« som, »et råt stykke Danmarkshistorie, der bringer dig i selskab med en håndfuld seje og vejrbidte eventyrere. Ikke dem du møder i fjernsynet, men de stille slidere, der har kæmpet for livets ophold på søen uden for mediernes søgelys. Der er faktisk mange ligheder mellem de sibiriske jægere, jeg har studeret, og fiskerne fra vestkysten: Kampen mod og med naturen, raffinerede teknikker og et stærkt fællesskab. Denne bog vækker deres historier til live,« slutter Rane Willerslev og fremhæver samtidig bogen for, at fortælle en vigtig del af danmarkshistorien.