Trods flere fisk til fiskerne i vestlige Østersø, så understreger en skuffet formand for Bornholms og Christiansø’s fiskeriforening Thomas Thomsen overfor TV2 Bornholm, at en stigning på 5 procent af en i forvejen lav kvote på torsk i vestlige Østersø, ingenting giver.
Thomas Thomsen har fra sidelinjen fulgt forhandlingerne i EU og trods fiskeriministerens løfte om at kæmpe for bedre forhold og større kvoter til fiskerne i Østersøen, samt at man denne gang ville lytte og følge de biologiske rådgivere fra Det Internationale Havundersøgelsesråd, ICES. De har denne gang anbefalet en langt større fiskekvote end de sølle fem procent, som forhandlingerne landende på til sidst, endte det igen med et rimeligt negativt resultat.
5 procent af ingenting – giver ingenting
Forhandlinger, som i sidste ende sluttede med næsten helt at viftet de danske krav af bordet, endte med beskedne 5 procent ekstra på Vest-torsken og minus 70 procent på Øst-torsken. Hvilket alt andet lige, vil give fiskerne en gevaldig økonomisk lussing til et i forvejen meget betrængt erhverv.
Et løft på rødspætter (plus 5 procent) og et løft på brisling (plus 6 procent), opvejer ikke reduktionen på de andre arter.
Skuffelsen er ligeledes mærkbar hos Danmarks Fiskeriforening, hvor formanden Svend-Erik Andersen Danmarks Fiskeriforening (DFPO), igen har måtte konstatere, at selvom biologerne i ICES har givet mulighed for større kvoter i Vestlige Østersø, så er der igen blevet valgt en anden tilgang, der gør det uhyre svært for fiskerne, at drive et nogenlunde tilfredsstillende og rentabelt fiskeri i Østersøen.
Det kommer til at koste arbejdspladser
Især når EU’s fiskeriministre samtidig pålægger en forlængelse af lukkeperioden i torskefiskeriet. Så kommer det til at gøre ondt værre for dansk fiskeri og de tilknyttede arbejdspladser på land. Det vil ifølge formanden for DFPO få rimeligt store konsekvenser for den grønne klippeø og andre fiskerihavne i den Vestlige Østersø.
Lukkeperioderne for torsken udvides og gør fiskeriet i 2021 til en langt mere »besværlig omgang bøvl og besvær«. Ovenikøbet med lukke-perioder, som ikke findes i den biologiske rådgivning for området. Så der trækkes endnu engang besværlige og meget bureaukratiske regler og forordninger ned over hovedet på uskyldige fiskere. Regler der kun eksisterer som mavefornemmelser hos uengagerede og usaglige EU-politikere, der uden realitetssans og tilknytning til Østersøen i øvrigt, lovgiver hen over hovedet på de lande der har »noget i klemme« her.
Fiskeriet under pres
Dansk fiskeri sættes endnu engang under pres af uforståelige regler og forordninger for en Østersø, der nok i højere grad, mangler sæl-regulering. En grundig regulering, så Østersøen igen kan blive fri for sæl-orm og smitsomme sæl-parasitter, der langsomt men sikket ødelægger biodiversiteten samt livet for andre individer og bunddyr i Østersøen. Men den kamp tør ingen tage – desværre.
Se her en foreløbig oversigt over fiskerimulighederne i Østersøen for 2021:
Torsk
Den vestlige Østersø
- TAC i den vestlige Østersø øges med 5 % svarende til 4.000 tons.
- Lukkeperioden, februar og marts, videreføres for underområde 22 og 23. I lukkeperiode er det forbudt at fiske på denne kvote, dog med visse undtagelser under særlige betingelser.
- I underområde 24 dækker kvoten alene bifangster hele året. Fartøjer under 12 meter, der fisker med passive redskaber, kan under visse betingelser fiske.
- I perioden fra den 15. maj til 15. august 2021 er det forbudt at fiske på denne kvote i område 24, dog med visse undtagelser under særlige betingelser.
- Antal torsk som lyst- og fritidsfiskere må tage med i land pr. dag bliver i 2021 uændret fem stk., dog kun to stk. i februar og marts.
- Rekreativt fiskeri i underområde 24 må kun ske ud til seks sømil grænsen.
Den østlige Østersø
- TAC i den østlige Østersø reduceres med 70 % svarende til 595 tons for 2021, og dækker alene bifangster.
- Der fastsættes en lukkeperiode for område 25-26, som gælder fra den 1. maj til den 31. august 2021, dog med visse undtagelser under særlige betingelser dog med visse undtagelser under særlige betingelser.
Sild - TAC for sild i den vestlige Østersø reduceres med 50 % svarende til 1.575 tons.
- I den centrale Østersø reduceres TAC med 36 % svarende til 153.384 tons.
Rødspætte
- TAC for rødspætte stiger med 5 % til 7.240 tons.
Brisling - TAC for brisling stiger med 6 % svarende til 222.958 tons.
Andre elementer vedtaget i forbindelse med Østersø-forslaget
Sperling i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat
- En foreløbig TAC for sperling i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat fastsættes for perioden 1. november 2020 til 31. december 2020 til 30.000 tons.