Fiskeridepartementet slår nu bak på nye bemandingsregler

Fiskeridepartementet slår nu bak på nye bemandingsregler

De nye bemandingsregler for grønlandske trawlere over 24 meter, bliver nu knapt så restriktive, skriver Sermitsiaq på deres nyhedsside, efter det grønlandske fiskeridepartement har lyttet den voldsomme kritik, da forslaget gik i høring i efteråret.

Sermitsiaq skriver videre, at trawlerejerne har været stærkt bekymret over den voldsomme stramning, hvor kravene til officersgruppen er løftet til 90 procent fra de nuværende 60 procent. De skal være skattepligtige i Grønland og have bopæl mindst i 2 år gældende fra 1. januar 2020.

Forslaget ville få uoverskuelige konsekvenser for fiskerierhvervet

Det Grønlands Erhverv (GE) var da også hurtigt ude i efteråret med en kraftig kritik af forslaget med Brian Buus Pedersen fra GE i spidsen, der forklarede at en stor del af skibsofficererne var +50 og derfor i en ikke fjern fremtid, forventedes at gå på pension. Imidlertid er der ikke nok nyuddannede pt, til at afløse.

De samme bekymringer havde direktøren for Royal Greenland Mikael Thinghuus, der også kunne fortælle at på Royal Greenlands trawlere var officersgruppen kun på ni mand, og hvordan laver man en udregning på 90 procent med ni mand. Det er en simpel matematisk umulighed, for Royal Greenland er endnu ikke begyndt at ansætte halve officerer.

Der er siden disse indvendinger og forklaringer til høringen kom frem i efteråret, ikke kommet nyt om bekendtgørelsens skæbne. Derimod er der vedvarende forlyder om at departementet har været i tæt kontakt med parterne omkring bemandingsreglerne, så bekendtgørelsen kan blive tilrettet virkeligheden, så trawlerne også kan komme ud at fiske i fremtiden.