Chefen for den organisation, der varetager interesser for den islandske fiskeriflåde, har leveret et detaljeret og et vedholdene angreb på sin regerings planer for en reform af kvotesystemet.
”Forslagene vil ikke blot koste branchen dyrt, men vil også stjæle pengene op af det islandske folks lommer og tømme dem for millioner af kroner,” siger Frederick J. Argrímsson, administrerende direktør for LIU, Foreningen af islandske fiskefartøjsejere.
Lovforslaget præsenteres i øjeblikket for Parlamentet, det islandske Alting. Men det er endnu usikkert om lovforslaget, når at komme til afstemning, inden det Islandske parlamentsvalg der afholdes i april i år.
I Tidsskriftet Fiskifrettum, opregner Argrímsson en række negative konsekvenser, som branchen har levet med de sidste fire år. Blandt andet lovforslagene, der har øget den statslige indblanding samt centraliserer planlægningen af fiskeriet. Er begge, ifølge Argrimsson, udarbejdet uden tanke for de negative følgevirkninger de ville få for branchen.
Tiltag som nye gebyrer for fiskerilicenserne og afgifter på skønnet overskud vil dræne og føre til tab blandt rederierne og ramme de små og mellemstore virksomheder hårdt. Argrímsson er ligeledes skarp i sin kritik af den nye metode til fordeling af fiskekvoter, som i den sidste ende vil medfører en stærk reducering i indtægter og overskud, for fartøjerne.
”Havde denne lov været indført for blot to år siden i 2011, ville indtægterne fra fangsterne været ni milliarder kroner lavere og givet et fald i eksportværdien på ikke mindre end 14 milliarder kroner.” fortæller en vred Argrimsson og kalder det derfor absurd, når nogle hævder at det vil fremme beskyttelsen af fiskebestandene og at det vil give en bæredygtig udnyttelse af bestandene omkring Island samt give en sikker og stabil beskæftigelse til industrien. Derimod vil en indblanding fra regeringens side, efter Argrimssons opfattelse, ikke fører til andet end ulykke.