Lystfiskere kan nu søge om tilladelse til at fiske og lande den blåfinnede tun
I perioden fra fredag den 15. til og med onsdag den 20. juli 2022, kan man søge Fiskeristyrelsen om tilladelse til lystfiskeri af én almindelig/blåfinnet tun pr. deltagende båd og mandskab.
Fiskeriet efter tun er åbent i den danske del af Skagerrak og Kattegat i begrænsede perioder fra:
- Mandag den 1. august til og med fredag den 19. august 2022
- Mandag den 5. september til og med fredag den 23. september 2022
- Mandag den 3. oktober til og med mandag den 31. oktober 2022.
Får man tilladelse til lystfiskeri efter tun, er tilladelsen gældende i de tre fiskeri-perioder, indtil der er fanget én tun. Det betyder, at fanges der ikke en tun i den første eller i den anden periode, så er der fortsat mulighed for, at tilladelsesindhaverne kan fange én tun i den tredje periode.
Tidligere har det kun været muligt at lande i Skagen. I år bliver det i tillæg hertil også muligt at lande i Gilleleje.
Fredag den 15. juli træder der nye regler i kraft om lystfiskeri af almindelig tun (bedre kendt som »blåfinnet« tun) med stang i Danmark. Muligheden for at fiske tun i danske farvande er opstået, fordi Danmark har byttet sig til fem tons tunkvote i 2022.
Læs bekendtgørelse nr. 1140 af 10/07/2022 om lystfiskeri efter almindelig tun i 2022
Hvem kan søge om tilladelse?
For at kunne søge tilladelse til at deltage i tunfiskeriet, skal man være lystfisker og have deltaget i DTU Aquas mærkningsprojekt for tun i 2021. Ansøgningen skal således være knyttet til en båd, der har deltaget i mærkningsprojektet, og der kan kun indsendes én ansøgning pr. båd. Fiskeristyrelsen uddeler kun tilladelse til tunfiskeriet efter ansøgning. Hver tilladelse giver mulighed for at fange og bringe én tun i land.
Søg om at deltage i fiskeriet
Ansøgning om at deltage kan ske digitalt eller manuelt. Hent ansøgningsmaterialet på Fiskeristyrelsens hjemmeside her.
Informationsmøde
For de både, der har fået en tilladelse til lystfiskeri efter tun afholdes der, den 27. juli 2022 informationsmøde om betingelserne for lystfiskeriet efter tun. Tidspunkt og sted for mødet meddeleles direkte til deltagerne.
Hvor og hvornår kan der fiskes?
Fiskeriet kan kun ske i perioderne fra den 1. august til den 19. august 2022, fra den 5. september til den 23. september 2022 og igen fra den 3. oktober til den 31. oktober 2022 i den danske del af Skagerrak og Kattegat. Det betyder, at fiskeriet foregår i de perioder, hvor DTU Aquas mærkningsprojekt af tun i området ikke er igang.
Erfaringer fra DTU Aquas projekt viser, at tun fisket på stang i gennemsnit vejer ca. 250 kg. Da den danske tunkvote i 2022 er på 5 tons, uddeles der derfor i udgangspunktet 20 stk tilladelser. Såfremt flere end 20 ansøger, oprettes der, på baggrund af de indkomne ansøgninger, en venteliste, såfremt det bliver muligt at udstede yderligere tilladelser.
Krav og regler
Af bekendtgørelsen fremgår en række regler for fiskeri og landing af tunen:
- Kun både og personer, der har deltaget i DTU Aquas mærkningsforsøg i 2021, kan søge om tilladelse.
- Der kan kun søges om én tilladelse pr. båd, og der kan kun fiskes én tun pr. tilladelse.
- Der er krav om melding om afsejling fra og ankomst til havn.
- Ved fangst af tun kan disse kun landes i Skagen Havn og i Gilleleje Havn.
- Der er krav om, at den fangede tun skal vejes og måles ved akkrediteret vejer og måler. Udgifter hertil afholdes af tilladelsesindehaveren.
- Den landede tun skal umiddelbart herefter stilles til rådighed for DTU Aqua med henblik på udtagning af prøver i forskningsøjemed.
- Senest 12 timer efter landing af tun skal der indsendes en fangstrapportering til Fiskeristyrelsen.
- Tun eller dele heraf fanget i lystfiskeri må ikke gøres til genstand for salg eller omsætning.
Danmark har i 2022 byttet sig til fem tons almindelig tun fra Spanien. Da der er tale om et kvotebytte, reduceres den spanske tunkvote tilsvarende. Der vil således ikke blive fisket flere tun, end det tilkommer EU at fiske inden for den fastsatte kvote. EU’s kvote på tun er aftalt inden for rammerne af Den Internationale Kommission for Bevarelse af Tunfiskebestanden i Atlanterhavet.
Bekendtgørelsen, der indeholder regler for lystfiskeri efter tun i dansk farvand, gælder kun for 2022 for en begrænset mængde tun.
Det er uvist, om der også i de kommende år bliver mulighed for at bytte tun til Danmark